"Unul dintre motivele care stau la baza acestei idei sunt sancţiunile. În plus, vânzarea va ajuta şi la redirecţionarea unei părţi importante din capitalul de lucru dinspre activităţile de trading spre proiectele upstream din Rusia", a declarat sursa sub protecţia anonimatului. Lukoil, companie care deţine mai multe rafinării în România, Bulgaria, Italia şi Olanda, nu a dorit să comenteze aceste informaţii.

Sursele mentionate nu au precizat cât ar putea primi Lukoil pentru Litasco, unul din cele mai mari traderi de energie din lume. Majoritatea firmelor de trading nu sunt listate la bursă, iar valoarea contabilă a rivalilor variază între două şi şase miliarde de dolari. Dacă vânzarea Litasco se va confirma, aceasta ar fi o nouă dovadă a modului în care ultimele sancţiuni adoptate de Washington au complicat activitatea de creditare a companiilor ruseşti, atât a celor de stat cât şi a celor private, precum şi a efectelor resimţite de entităţile de peste hotare care au doar legături indirecte cu Rusia.

Aceste sancţiuni, adoptate la începutul acestei luni, sunt ce mai puternic răspuns al Washingtonului la decizia Moscovei de a anexa peninsula Crimeea. Lukoil, o companie privată la care statul rus nu are acţiuni, se află pe lista firmelor vizate de sancţiunile internaţionale încă din 2014, însă acestea nu interzic companiei să vândă active.

Înfiinţat în anul 2000, Litasco a fost unul dintre cei mai de succes traderi cu petrol rusesc în ultimul deceniu. Firma elveţiană se concentrează pe vânzarea de ţiţei şi produse petroliere Lukoil la nivel global, deservind rafinăriile din Europa ale grupului şi creând valoare adăugată prin trading. În ultimii ani contractele cu terţe părţi au crescut semnificativ, astfel că activitatea Litasco s-a extins în SUA, Asia şi Africa.

Lukoil este al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridică la aproximativ 1,3% din rezervele globale. Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie, scrie agerpres.