Gati Al-Jebouri a spus că Lukoil vrea să găsească noi surse de producţie în Orientul Mijlociu, care să se adauge operaţiunilor sale existente din Iran şi Egipt, cu condiţia să găsească proiecte ale căror costuri de producţie sunt la fel de mici ca şi cele din Rusia.

"Iranul este zona noastră ţintă în acest moment", a spus Gati Al-Jebouri. Acesta a precizat că Lukoil discută în prezent cu compania iraniană National Iranian Oil Company (NIOC) cu privire la implicarea în dezvoltarea câmpurilor petrolifere Abe Timur şi Mansuri din zona central vestică a Iranului, adăugând că speră ca firmele să ajungă la un acord în prima jumătate a anului.

Iranul a pregătit o listă cu 70 de zăcăminte de petrol şi gaze naturale pe care le va oferi investitorilor străini, în condiţiile în care autorităţile de la Teheran vor să obţină finanţare şi tehnologie străină după eliminarea sancţiunilor internaţionale.

În alte părţi ale Orientului Mijlociu, Gati Al-Jebouri a informat că Lukoil explorează oportunităţi în Abu Dhabi şi Kuwait. În schimb, Jebouri a anunţat că Lukoil a abandonat un proiect de explorare de gaze naturale cu Saudi Arabian Oil Co. după ce un proiect în deşert nu a descoperit depozite viabile din punct de vedere comercial.

Lukoil este al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridică la aproximativ 1,3% din rezervele globale.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie, scrie agerpres.