Grupul petrolier rus LUKoil intenţionează să foreze două puţuri în platoul continental al României până la finele lui 2015, a declarat miercuri preşedintele companiei petroliere ruseşti, Vagit Alekperov, transmite RIA Novosti.

În luna februarie 2011, un consorţiu condus de Lukoil Overseas, subsidiară a grupului petrolier Lukoil, a semnat cu ANRM un acord de concesiune pentru explorarea şi dezvoltarea blocurilor petrolifere Est Rapsodia şi Trident amplasate în sectorul românesc al Mării Negre. Blocurile Est Rapsodia şi Trident sunt localizate sub ape cu adâncimi între 90 şi 1.000 metri, la o distanţă de 60-100 kilometri de coastă.

'Sperăm ca în acest an să terminăm forarea celor două puţuri la blocul Trident. Acum am ajuns la o adâncime de 1.700 de metri în timp ce adâncimea proiectului este de 3.400 de metri', a spus Alekperov.

RIA Novosti citează informaţii apărute în media din România, potrivit cărora LUKoil intenţionează să investească 200 - 300 de milioane de dolari pentru forarea a două noi puţuri în platoul continental al României. Compania a început forajele la primul puţ în luna noiembrie a anului trecut.

În 2014-2015, în cadrul programului de explorare a platoului continental al României, LUKoil este pregătit să foreze cinci puţuri de explorare, dintre care trei sunt obligatorii iar două sunt opţionale.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie, mentioneaza agerpres.