Oricum, Ministerul de externe al Estoniei a confirmat, prin biroul sau de presa, autenticitatea respectivei inregistrari. Urmas Paet a declarat insa ca, pentru moment, nu poate comenta acest subiect. „Totusi, este regretabila interceptarea aceastei convorbiri. Iar faptul ca inregistrarea a aparut pe internet tocmai astazi, nu este deloc intamplator”, a spus Paet, fara alte detalii. 

Potrivit biroului de presa al Ministerului estonian de externe, discutia in cauza a avut loc in 26 februarie, dupa vizita efectuata de Paet in Ucraina. In respectiva inregistrata difuzata de postul de televiziune Russia Today, Paet i-a relatat Inaltului comisar ce a vazut si ce a discutat la Kiev cu reprezentantii noii coalitii si cu oamenii din piata, inclusiv cu medicul Olga Bogomolets, medicul sef al Maidanului. Paet isi exprima, totodata, ingrijorarea legata de situatia creata.

Diplomatul estonian spunea, de asemenea, ca toate dovezile care i-au fost prezentate arata ca protestatarii si angajatii organelor de ordine au fost ucisi de aceeasi lunetisti. „Oamenii sunt nedumeriti de faptul ca noua coalitie nu doreste o ancheta punctuala a circumstantelor celor intamplate. Sporeste convingerea ca in spatele acelor lunetisti s-a aflat nu Ianukovici, in spatele lor s-a aflat cineva din coalitie”, ar fi afirmat Paet. Ashton a raspuns ca se impune o investigatie.

La cateva ore de la aparitia acestei inregistrari, MAE rus s-a aratat surprins de lipsa de reactie a Uniunii Europene. „Refuzul UE de a comenta este cel putin surprinzatoare, avand in vedere ca, recent, tarile UE au comentat febril inregistarea cu Victoria Nuland (asistentul secretarului de stat al SUA pentru Europa si Eurasia, n.r.)”, au declarat surse ale MAE de la Moscova.