In opinia justitiei, Zhou Yongkang a "profitat de pozitia ocupata in stat pentru a obtine avantaje", "a acceptat active importante din parte mai multor persoane", "a abuzat de puterea lui" si "a cauzat pierderi uriase".

Faptele care i se reproseaza lui Zhou se intind pe mai multe decenii, de pe vremea cand era director adjunct al companiei petroliere publice CNPC, lider al Pardiului comunist in provincia Sichuan si, ulterior ministru al securitatii publice si membru al comitetului permanent al biroului politic.

Nu s-a anuntat cand va incepe procesul care, potrivit presei locale, va fi "unul deschis". Expertii au atras atentia ca, in acest caz, autoritatile isi asuma riscul ca Zhou sa divulge secrete de stat.

"Procesul ar putea incepe, totusi, rapid, intr-o lume, doua", a estimat, bazandu-se pe cazuri similare, avocatei vaduvei lui Mao Zedong, Jiang Qing. Vaduva a fost condamnata la pedeapsa capitala cu suspendare, pentru zecile de mii de victime ale Revolutiei culturale.

Zhou a fost unul dintre cei mai puternici lideri chinezi in anii 2000, dar pozitia lui s-a clatinat seris in timpul marii remanieri a conducerii chineze, de la sfarsitul anului 2012, care l-a propulsat pe Xi Jinping in fruntea tarii.

Incepand din 2013, peste 300 de apropiati, aliati politici, parteneri de afaceri, subalterni sau angajati ai fostului oficial au fost arestati, plasati in detentie sau interogati.