Rezistenta microbiana la antibiotice suscia o ingrijorare tot mai mare. La sfarsitul lunii mai, identificarea, pentru prima data in SUA, a unei super-bacterii rezistenta la toate tratamentele cunoscute a determinat autoritatile publice sa-si multiplice actiunile. Un ultim astfel exemplu: zilele trecute, institutiile de resort din Marea Britanica si Statele Unite au anuntat ca se asociaza pentru a accelera dezvoltarea unor noi antibiotice. O alianta care va da nastere organizatiei Carb-X.

Partea americana va contribui, in primul an, cu 30 de milioane de dolari si cu 250 de milioane in urmatorii cinci ani ai acestui proiect. La randul ei, partea britanica va cheltui 14 milioane de dolari, in prima fata, cu un total de 100 de milioane in urmatoarele etape.

Obiectivul Carb-X este de a oferi noi medicamente si vaccinuri, de a depista noi solutii de diagmosticare. Se va pune accent pe proiectele intreprinderilor mici si ale grupurilor academice, studii care vor fi promovate si sustinute financiar. Selectia societatilor respective va demara in septembrie.

Laboratoarele farmaceutice si-au deviat atentia de la cercetare si dezvoltare in acest domeniu. Potrivit ONG-ului The Pew Charitble Trusts, in luna mai, 37 de noi antibiotice se aflau in faza de teste clinice, 13 aflandu-ze in etapa finala inainte de obtine autoritazatie pentru intrarea pe piata.

O cifra palida comparativ cu alte domenii de investitii preferate de companiile de resort: oncologie, diabet si terapia maladiilor auto-imunitare. Pe de alta parte, trebuie precizat ca laboratoarele farmaceutice, tot mai acuzate ca nu fac suficient pentru identificarea de noi antibiotice, sunt suspectate ca poarta partial responsbilitatea pentru rezistenta acestor medicamente.

In iunie 2015, un studiu al organizatiei de consum SumOfUs a denuntat legatura dintre marile intreprinderi farmaceutice occidentale si anumitori producatori chinezi de medicamente care deverseaza deseurile lor active in mediul inconjurator. Acest lucru creaza noi generatii de organisme mai rezistente la antibiotice.

Alta solutie de lupta impotriva rezistentei la antibiotice ar fi o reducere a retetelor speciale. Potrivit unui studiu publicat de revista Science Translational Medicine, in cativa ani, un simplu test de sange va permite medicilor sa determine daca o infectie este de origine virala sau bacteriana, evitand, astfel, prescrierea de antibiotice ineficiente impotriva virusirlor.