Aceste acorduri, încheiate între 2002 şi 2010, înseamnă pentru statele unde respectivele companii realizeaza beneficii, pierderi de miliarde de euro neincasate, potrivit ICIJ şi media partenere, printre care Le Monde, The Guardian, Süddeutsche Zeitung şi Asahi Shimbun.

Sase luni a lucrat ICIJ la aceasta investigatie intitulată 'Luxembourg Leaks' sau 'LuxLeaks' si care a presupus, printre altele, studierea a 28.000 de pagini de documente de 'tax ruling' care arată cum marile companii 'se folosesc Luxemburgul şi regulile lui fiscale suple, dar şi deficienţele de reglementare internaţionale, pentru a transfera profituri pentru ca acestea ori să nu fie impozitate, ori să fie impozitate foarte puţin', explica, spre exemplu, Le Monde.

Aşa-numită 'tax ruling', care este legală, aceasta practica permite unei companii să se intereseze în avans cum va fi tratată de administraţia fiscală a unei ţări şi să obţină anumite garanţii juridice. Astfel, firmele implicate, printre care sunt menţionate Apple, Amazon, Verizon, AIG, Heinz, Pepsi sau Ikea, realizează anual economii de miliarde de euro de economii prin crearea unei filiale, a unui holding sau prin mutarea unui sediu social pe teritoriul Marelui Ducat. Evident, cu scopul de a plati impozite cat mai mici.

"In datele furnizate de PwC", cabinetul de audit şi de consiliere PricewaterhouseCoopers, care a întocmit între 2002 şi 2010 documentele obţinute de ICIJ, apar inclusiv asiguratorul francez Axa si Credite Agricole, 'dar la un nivel mai scăzut'. Le Monde noteaza, in context, ca PwC a redactat aceste materiale "şi a negociat termenii cu administraţia luxemburgheză".

Acelasi cotidian francez sustine ca "Luxemburg păstrează aceste acorduri fiscale secrete", fara sa-si informeze partenerii europeni, desi stie adevarul despre strategiile aplicate de multinationale pentru a evita impozitarea.