Potrivit MAE rus, Moscova a luat act cu surprindere de unele pareri exprimate de preşedintele Băsescu în interviul acordat Europa Liberă la 16 iulie pe tema diferendului transnistrean şi a relaţiilor Rusiei cu Republica Moldova. 'Traian Băsescu a pus sub semnul întrebării în special sinceritatea oficialilor ruşi, care pledează în favoarea unei soluţii durabile şi viabile la conflictul transnistrean', a afirmat diplomatul rus.

'Considerăm astfel de atacuri incorecte şi lipsite de temei. Poziţia Rusiei este consecventă şi binecunoscută. Noi vom continua cu bună-credinţă, imparţial şi transparent să ne îndeplinim misiunea de mediator în procesul de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol şi de garant al viitoarelor acorduri pe care ar urma să le încheie părţile pentru rezolvarea conflictului', a adugat reprezentanta MAE rus.

'Rusia se pronunta pentru elaborarea unui statut special, fiabil, garantat pentru Transnistria în componenţa Republicii Moldova, cu respectarea integrităţii ei teritoriale şi a suveranităţii de stat', a subliniat Zaharova. Ea a reiterat că 'principiul neamestecului în afacerile interne rămâne o piatra de temelie în relaţiile dintre Rusia şi Republica Moldova'.

Moscova se bazează ferm 'pe evoluţia proceselor politice din Republica Moldova, în continuare fără presiuni din afară, în baza principiilor democratice, armoniei interetnice şi a unei politici externe echilibrate', a mai spus ea.În opinia sa, afirmaţiile preşedintelui Băsescu fac notă discordantă pe fondul vizitei de succes a ministrului român de externe Titus Corlăţean, la 9 iulie, la Moscova, în cadrul căreia se ştie că a fost abordat şi subiectul reglementării transnistrene.

În plus, în convorbirile dintre Titus Corlăţean şi ministrul de externe rus Serghei Lavrov s-a convenit să fie valorificate mai intens posibilităţile pe care le oferă tratatul 'Privind relaţiile de prietenie şi cooperare între Federaţia Rusă şi România", semnat acum 10 ani. 'Din păcate, în tot acest timp, documentul a rămas în rezerva de cooperare ruso-română, dar acum au început să se dezvolte premisele pentru depăşirea stagnării în relaţiile bilaterale', a afirmat reprezentanta diplomaţiei ruse. Ea a concluzionat că Moscova porneşte de la ideea că 'şi conducerea României aspiră la realizarea acestor posibilităţi', potrivit ITAR-TASS.