Primele cinci locuri în preferinţele turiştilor români sunt ocupate de Maldive, Thailanda, Republica Dominicană, Bali şi Cuba. Aceştia plătesc între 1.400 euro - 2.500 euro de persoană pentru un sejur.

Potrivit Eturia, intersant este că numărul românilor care aleg să călătorească singuri este în creştere. Destinaţiile exotice sunt potrivite atât pentru vacanţe în familie, cât şi pentru sejururi single. De altfel, 65% dintre solicitările primite de Eturia vin din partea familiilor, în timp ce 10% dintre clienţi aleg să meargă singuri în concediu. Majoritatea celor care optează pentru un sejur single lucrează în corporaţii. Există şi varianta celor care se înscriu single în vacanţe de grup şi care îşi doresc să fie incluşi pe liste de partaj, astfel încât ajung să împartă camera cu alte persoane de acelaşi sex pentru a plăti mai puţin la cazare.

Ca destinaţie de circuit, românii care achiziţionează vacanţe în destinaţii îndepărtate apreciază tot mai mult Statele Unite ale Americii, circuite ce pot ajunge până la 3000 euro/persoană. Preţurile pentru o vacanţă exotică variază între 1.150 şi 5.300 euro/persoană. Cele mai mici preţuri sunt pentru Thailanda (1.190 euro/persoană pentru 9 nopţi în Bangkok şi Hua Hin) şi Cuba (1.150 euro/persoană pentru 7 nopţi la plajă în Varadero).

Dacă în urmă cu 2 ani media de vârstă a persoanelor care alegeau să călătorească în destinaţii exotice era între 35 şi 50 de ani, în prezent turiştii au vârste cuprinse între 25 şi 65 de ani şi tot mai mulţi tineri între 25-35 de ani încep să solicite călătorii în destinaţii exotice.

Turiştii români care călătoresc în destinaţii exotice optează pentru experienţe autentice precum lecţii de gătit acasă la localnici, spectacole consacrate, cum ar fi teatrele de pe Broadway în New York sau Tropicana în Havana şi plimbări cu elefantul. Cele mai solicitate facilităţi sunt camerele cu vedere la ocean, în cazul destinaţiilor de plajă, maşinile închiriate pentru circuite pe cont propriu şi excursiile opţionale către insulele din apropiere. Pe lista facilităţilor preferate se află şi serviciile wellness & SPA din resorturile specializate, în special din Thailanda, India sau Maldive, relateaza agerpres.