Peste 20.000 de muncitori străini au ajuns în Malta în ultimii ani dar cu toate acesta este nevoie în continuare de muncitori străini pentru a menţine creşterea economică. "Atragerea unui număr mare de muncitori străini este una din principalele priorităţi " a declarat Clyde Caruana într-un interviu pentru publicaţia The Sunday Times of Malta.

Caruana a precizat că va propune guvernului încheierea mai multor acorduri bilaterale cu ţările unde rata şomajului este ridicată, pentru a transfera mai multe mii de europeni fără un loc de muncă în Malta. "Cea ce era odată un sentiment de frustrare în rândul angajatorilor care căutau muncitori a devenit disperare. Nu pot sublinia cât este de importantă pentru economia noastră aducerea acestor muncitori" a spus Caruana.

Graţie turismului, construcţiilor şi jocurilor de noroc online, economia Maltei a înregistrat ritmuri de creştere semnificativ mai mari decât media din Uniunea Europeană. Guvernul de la Valetta a promis că va aloca 700 milioane de euro în cadrul unui plan pe şapte ani destinat modernizării întregii reţele de drumuri a insulei. De asemenea, autorităţile intenţionează să renoveze mai multe spitale şi să demareze lucrările la mai multe proiecte de construcţii de lux.

Chiar dacă rata şomajului în Malta este una din cele mai scăzute din UE, mulţi din cei 450.000 de locuitori ai acestei insule susţin că infrastructura şi mediul nu pot face faţă ritmului mare de creştere a economiei şi a lucrărilor de construcţii. Malta este una din cele mai dens populate ţări din lume, scrie agerpres.