Un nor "pictat" cu puncte rosii, filamente galbui si care prezinta un fel de bula de lumina albastra... La o prima vedere, acest ansamblu nu spune mare lucru, dar daca dai frau imaginatiei... Este ceea ce au facut, cu siguranta, cercetatorii americani ai agentiei spatiale, NASA, care, studiind respectiva structura, au vazut  „mana lui Dumnezeu”.

Cu ajutorul telescopului NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) a fost posibila observarea razelor X de inalte energie, care nu au putut fi niciodata captate in acest nor. In imagine, ele apar colorate in albastru. Celelalte culori, rosu si verde, provin de la precedentele analize, realizeaza de observatorul Chandra si reprezinta raze X de o energie mai slaba.

Acest nor este situat la 17.000 ani lumina de Terra si este este cunoscut sub denumirea de „pulsar wind nebula”, explica NASA intr-un comunicat. El este alimentat de miezul dens al unei stele care a explodat, devenind cel mai tanar pulsar din galaxia noastra, cu o varsta de aproximativ 1.500 de ani. El se roteste in jurul axei sale, eliberand particule care „matura” materia emisa de explozia stelei.

 

 

 


Gentside