"Analiza noastră a arătat o corelație inversă între consumul de alimente picante și mortalitatea generală, precum și cu unele cauze de deces (cancer, boli de inima și boli respiratorii)", precizeaza grupul de cercetători. Studiul efectuat pe un eșantion de aproape o jumătate de milion de oameni pe parcursul mai multor ani, arata ca "persoanele care mănâncă alimente picante aproape zilnic prezinta un risc de deces cu 14% mai mic fata de cei care servesc astfel de preparate o dată pe săptămână, ba chiar mai rar".

Concluzie valabila atat pentru bărbați, cât și pentru femei. Efectul este cu mai pregnant daca nu se bea alcool. De asemenea, consumul frecvent de alimente picante este asociat în mod specific cu un risc mai scazut de deces provocat de cancer, boli de inimă și respiratorii.

"Aceste rezultate sunt în concordanță cu cele anterioare care arătau potențialele efecte protectoare ale alimentelor picante asupra sănătății umane", afirma echipa de cercetători de la Academia Chineza de Științe Medicale, semnatari ai articolul din BMJ.

Condimentul cel mai consumat în China este 'capsaicina' (un alcaloid care se găsește în diferite specii de ardei iute) care, potrivit cercetătorilor, ar putea avea efecte antiobezitate și este antiinflamator, antioxidant și anticancer.

O serie de experti care nu au fost implicati in experiment atrag, totusi atentia, ca, în pofida numarului impresionant de voluntari participanti, studiul prezintă deficiențe, între care în special lipsa de informații detaliate cu privire la compoziția meselor servite de participanți. "Nu se știe dacă aceste corelații observate sunt rezultatul direct al consumului de condimente sau pur și simplu al altor elemente pozitive din produsele alimentare, dar care nu au fost măsurate", a comentat, spre exemplu, dr. Nita Forouhi, specialist în nutriție și epidemiologie la Universitatea Cambridge.