Banii vor fi alocaţi pentru restaurarea şi consolidarea Casei domneşti, a atelierelor, a stăreţiei, a cramei şi a chiliilor care fac parte din ansamblul mânăstirii Putna, dar şi pentru sistemul electric şi termic al mânăstirii.

Proiectul a fost depus de către stareţul mânăstirii Putna în 2010, dar atunci nu a fost considerat important.

Vicepremierul Dragnea a menţionat că suma totală a proiectului este de 3,25 milioane euro, din care suma de la CE este de 3,15 milioane euro iar contribuţia românească este de 0,11 milioane euro, respectiv 90-100.000 de euro.

Oficialul a mai spus că în zilele următoare vor fi semnate două contacte de finanţare pentru o mânăstire şi o biserică veche în Moldova, aflate în Suceava, respectiv Bacău.

Proiectul semnat joi este intitulat "Restaurare, modernizare şi conservare a patrimoniului cultural, naţional şi a infrastructurii conexe la Mănăstirea Putna" şi va fi derulat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa 5, Domeniul Major de Intervenţie 5.1 - "Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe".

Mânăstirea Putna este prima ctitorie a voievodului Ştefan cel Mare şi locul unde se află mormântul domnitorului. Construcţia mânăstirii a fost finalizată în 1481, aceasta fiind prevăzută şi cu incintă fortificată.