Toţi cei cinci se află în Belgia. Foştii lor colegi de cabinet, cu excepţia unuia singur eliberat pe o cauţiune de 50.000 de euro, au fost deja arestaţi preventiv în Spania.

Judecătoarea Carmen Lamela a decis arestarea lui Puigdemont şi a celor patru foşti miniştri după ce aceştia nu au dat curs citaţiei de a se prezenta joi în faţa instanţei din Madrid, pentru a răspunde acuzaţiilor legate de proclamarea independenţei Cataloniei.

Înaintea emiterii mandatelor de arestare, Comisia Europeană a apreciat că procesul separatiştilor catalani este exclusiv o problemă a justiţiei. O purtătoare de cuvânt a Comisiei a declarat că "acesta este un dosar destinat în întregime autorităţilor judiciare, a căror independenţă o respectăm pe deplin".

Annika Breidthardt a dat acelaşi răspuns şi cu alte ocazii când a fost întrebată care este poziţia Comisiei Europene faţă de procedurile judiciare începute de autorităţile spaniole după referendumul privind independenţa faţă de Spania, organizat pe 1 octombrie de guvernul provinciei Catalonia, informeaza agerpres.