Vor fi efectuate exercitii militare, cunoscute sub numele "Occident", in Belarus, Marea Baltica, partea occidentala a Rusiei si in enclava Kaliningrad. Actiune pentru care vor fi mobilizate, printre altele, trupele de blindate si, pentru prima data de la destramarea Uniunii Sovietice, va exista un singur comandament pentru un numar impresionant de forte, subliniaza The New York Times.

Manevrele, planificate pentru cateva luni, nu sunt reactie la noul pachet de sanctiuni aprobat recent de Cngresul american si semnate de presedintele Donald Trump. Acest pas este parte a unor eforturi de mai mare anvergura menite sa convinga opinia publica de pretutindenti ca Rusia este o mare putere militara.

Sanctiunile economice impuse de SUA si de partenerii lor europeni nu au reusit sa-l opreasca pe Putin si zdranganitul lui de arme. In schimb, au izolat Rusia. Iar ceea ce ii nelinisteste cel mai mult pe americani este faptul ca preconizatele manevre ar putea fi folosite drept pretext pentru cresterea prezentei militare a Rusiei pe teritoriul Belarus.

"Problema este ca rusii nu vor mai pleca si nu e paranoia", a declarat, in acest sens, generalul Tony Thomas, comandantul operatiunilor speciale ale SUA. Peter B. Zwack, fost atasat militar al SUA in Rusia in perioada 2012-2014, crede, la randul lui, ca mesajul Kremlinului este urmatorul: "Suntem cu ochii pe voi, suntem puternici. Am invatat multe, nu va luati la cearta cu Rusia!".

In context, New York Times scrie, printre altele, ca rusii au deplasat langa Smolensk, nu departe de granita cu Belarus, o noua divizie motorizata, care poate fi folosite in combinatie cu o unitate de tancuri. O forte care ar putea dispune de aproximativ 800 de tancuri, 300 unitati de artilerie si zeci de lansatoare tactice de rachete Iskander. Sunt mai multe tancuri decat a desfasurat NATO in tarile baltice, Polonia si Germania.