De altfel, comisarul european pentru buget şi resurse umane, germanul Guenther Oettinger, a apreciat discutiile formale legate de Brexit ar trebui amânate, dupa rezultatul şocant al alegerilor anticipate. ''Nu există guvern, nu exista negocieri'', a spus Oettinger la radioul german. ''Vom stii clar în următoarele ore dacă partea negociatoare va fi, cu adevarat, capabilă să înceapă'' negocierile, a adăugat comisarul european.

În opinia lui Ottinger, rezultatul neconcludent al alegerilor din Marea Britanie ar putea afecta ambele părţi din negocierile preconizate sa inceapa 19 iunie. ''Cu un partener slab există riscul ca negocierile să meargă prost pentru ambele părţi'', a avertizat oficialul european, precizand că nu se revine asupra votului de anul trecut privind ieşirea Marii Britanii din UE. ''Referendumul este valabil. Nimeni nu-l pune în cauză''.

Cu doar 314 mandate faţă de 330 câte a avut până acum, Partidul Conservator ar avea nevoie de 10 mandate pentru a avea o majoritate absolută în Camera Comunelor. Pentru premier este o ratare teribilă, întrucât Theresa May a convocat aceste alegeri anticipate cu unicul scop de a consolida majoritatea existentă de 17 de locuri.

Pentru a continua să guverneze, conservatorii ar putea forma un asa-zis guvern minoritar. Adica ar fi singuri la putere, dar ar avea nevoie de sprijinul punctual al altor partide pentru a vota proiectele lor în Parlament. Un partener privilegiat ar fi unioniştii din Irlanda de Nord. Un astfel de guvern minoritar ar fi insa teribil de slab.O astfel de situatie s-a mai inregistrat in 1974 când conservatorii au convocat alegeri anticipate pentru a-şi consolida poziţia... dar le-au pierdut în faţa laburiştilor. Iar guvernul minoritar al laburistului Harold Wilson a rezistat doar câteva luni.

Conservatorii pot incerca, de asemenea, formarea unei coaliţii, aşa cum au făcut-o în 2010, când s-au aliat cu centriştii eurofili din Partidul Liberal-Democrat. Acum insa, o reeditare a acestei coaliţii este greu de imaginat, cele două partide fiind pe poziţii divergente în chestiunea Brexitului.

Mai exista un scenariu, teoretic insa: daca nu se reuseste formarea unui guvern, minoritar sau de coaliţie, s-ar putea merge pe o alianta între laburişti, SNP scoţian şi liberal-democraţi, care, impreuna, vor avea 314 de locuri în viitorul Parlament, conform estimărilor, cu sprijinul posibil al Verzilor şi al micilor partide regionale. Dar in acest caz, eşecul conservatorilor şi al Theresei May va fi total.