„Grupul Centrica, una dintre cele mai mari firme energetice din Marea Britanie, proprietar al companiei British Gaz, va incepe importurile directe de gaze naturale in octombrie anul curent. Programul Centrica de achizitii ramane in vigoare, in pofida demersurilor angajate la nivel diplomatic pe fondul crizei din Ucraina si a presiunii exercitate asupra politicienilor europeni in vederea reducerii dependentei energetice de Rusia”, relateaza Huffington Post.

Publicatia noteaza ca productia de gaze naturale a Marii Britanii scade anual cu 7%. In prezent, gazele rusesti nu ajung direct in Marea Britanie, ci prin Germania si alte tari europene. In 2012, Marea Britania a asigurat numai jumatate din necesarul anual, de 91 miliarde metri cubi, din productie proprie. 29% din importuri au venit din Norvegia, aproape 7% din Olanda, 3% din Belgia si in jur de 15% din Qatar.

Luni, la Haga, in contextul summitului privind securitatea nucleara, liderii Grupului celor 7 (G7) si-au aununtat intentia de a introduce sanctiuni impotriva anumitor sectoare ale economiei ruse. Potrivit precizarilor reprezentantilor Statelor Unite, preconizatele masuri ar putea viza inclusiv segmentul energetic, precum si industria apararii.