Cercetatorii olandezi au analizat 93 de galaxii apropiate, incercand sa gaseasca macar o singura "amprenta" de activitate a unor civilizatii superdezvoltate, care sa corespunda tipului III de pe scara Kardashev, adica sa utilizeze energia unei intregi galaxii. Omenirea, spre exemplu, nu a ajuns nici macar la tipul I, adica nu a reusit sa foloseasca toata energia terestra.

Oamenii de stiinta au gandit astfel: daca o supercivilizatie prelucreaza un volum urias de energie, emisiile ar putea fi inregistrate inclusiv de aparatura de care dispun, in prezent, pamantenii. Dar nu s-a despistat nimic. Potrivit unui articol publicat de revista Institului olandez de radioastronomie, ASTRON, specialistii au folosit, printre altele, date obtinute de telescopul spatial al NASA, WISE.

"Dupa parerea mea, o invazie de extraterestrii este foarte putin probabila", a comentat Michael Garret, director stiintific al ASTRON. Dar oamenii de stiinta nu si-au pierdut speranta si vor continua, aplicand aceeasi metoda, sa descopere civilizatii extraterestre de tip II, care foloseste energie captata de la steaua mama.