Seful cancelariei Partidului comunist chinez, Li Zhanshu, si ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, au vizitat recent Moscova. Amandoi au fost primiti cu onoruri, iar presedintele Vladimir Putin a catalogat relatiile dintre cele doua tari ca fiind "cele mai bune din intreaga istorie". In 2014, China si Rusia au semnat un contract in domeniul gazelor naturale in valoare totala de 400 miliarde de dolari, precum si un acord vizand operatiuni valutare.

In plus, China si Rusia efectueaza aplicatii militare comune in Marea Chinei de Est. Analistii au declarat ca relatiile dintre Beijing si Moscova au intrat "intr-o luna de miere" de lunga durata. Anul acesta, contactele la nivel inalt au continuat, descrie publicatia citata evolutia raporturilor dintre cele doua puteri nucleare.

Criza ucraineana si sanctiunile occidentale au accelerat extinderea cooperarii dintre Rusia si China in plan politic, militar, energetic, investitional, umanitar si tehnologic. In prezent, schimburile comerciale au atins 100 miliarde de dolari, cifra care se va dubla in urmatorii cinci ani. In mesajul adresat Parlamentului la sfarsitul anului trecut, Vladimir Putin a punctat trei momente principale din strategia Rusiei: colaborarea cu statele vecine, dezvoltarea relatiilor cu Europa si promovarea unei politici prudente in privinta Washingtonului, apropierea de regiunea Asia-Pacific.

In mai, la parada militara din Piata Rosie vor fi prezenti lideri din 26 de tari, inclusiv China, India, Vietnam, Coreea de Nord si Mongolia. Ceea ce confirma ideea ca, pe viitor, Putin va pune accent pe consolidarea cooperarii cu aceste tari. Intentie confirmata, de altfel, si de aderarea Rusiei la Banca asiatica de investitii in infrastructuri.

Politica de deschidere a Chinei si orientarea estica a Rusiei se impletesc reciproc, ele avand numeroase puncte de tangenta, fapt care deschide o oportunitate istorica pentru dezvoltarea pe mai departe a relatiilor bilaterale. Beijing crede in conceptul sau "un coridor, un drum", care va deschide calea spre intreg continentul european, iar dezvoltarea Orientului Indepartat al Rusiei va crea fundamentul pentru construirea unui parteneriat strategic multilateral cu Moscova.

Motivul care a determinat aceasta apropiere intre Rusia si China a fost strategia SUA si "redesenare a echilibrului de forte" din regiunea Asia-Pacific. Beijing s-a opus cresterii puterii de influenta a Washingtonului in aceasta parte a lumii, Moscovei nu i-a convenit ca NATO continua sa se extinda spre Est, reducandu-i, astfel, zona strategica tampon, considera China Times.

In acelasi timp, exercitiile militare comune de anul trecut din Marea Chinei de Est, manevrele din acest an, protestele Beijingului si ale Moscovei fata de implicarea SUA in asa numitele "revolutii colorate" din tarile invecinate, precum si negocierile vizand furnizarea catre China de avioane de lupta Su-35 arata ca, pe masura ce cooperarea dintre Rusia si China devina mai stransa, cu atat mai tensionata si complicata devine situatia din regiunea Asia-Pacific.

Atat China, cat si Rusia fac propriul joc strategic, iar actuala lor colaborare se completeaza reciproc. Aceasta prietenie usureaza situatia Moscovei, supusa sanctiunilor occidentale. La randul sau, Beijing poate primi armament si tehnologie militara din Rusia. Nu conteaza care sunt scopurile celor doua capitale, esential este faptul ca ele se concentreaza pentru a face fata acelor provocari create de hegemonia Statelor Unite.

Iar daca aceasta colaborare ar putea, la un moment dat, sa se transforme intr-o alianta militara, este o intrebare al carei raspuns depinde de politica de sanctiuni a Occidentului fata de Moscova. Cu cat sanctiunile se vor prelungi, cu atat devin posibile actiuni neprevazute. Pe de alta parte, subliniaza China Times, nu trebuie uitat ca, desi importante, relatiile cu Rusia nu pot constitui pentru Beijing singurul parteneriat strategic.

Deocamdata, dialogul dintre China si Rusia nu l-a depasit pe cel dintre Beijing si Washington, nici in punct devede geopolitic, nici economic si comercial. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca SUA si China au inceput sa edifice un nou tip de relatii, cel dintre doua mari puteri. Dar, pe parcursul acestui an, presedintele Xi Jinping se va intalni de multe ori cu omologul sau de la Kremlin, astfel de intrevederi fiind prevazute in mai, iulie, septembrie si noiembrie. Cu alte cuvinte, cei doi sefi de stat au numeroase posibilitati de a ajunge la noi intelegeri, concluzioneaza China TImes.