MIG şi-a pierdut participaţia deţinută în banca cipriotă în urma închiderii acesteia, după ce în primăvară Ciprul a fost nevoit să adopte măsura fără precedent de a impune pierderi pentru mari deponenţi şi a închis a doua bancă locală pentru a putea primi un program de asistenţă financiară în valoare de 10 miliarde de euro. Bank of Cyprus va absorbi a doua bancă a ţării, Cyprus Popular Bank, iar cei care au depozite de peste 100.000 de euro la ambele bănci vor suferi pierderi masive, pentru acoperirea pierderilor înregistrate de Bank of Cyprus.

Investiţia Marfin în Laiki era deja diluată după naţionalizarea Cyprus Popular Bank, la mijlocul anului trecut, după ce banca a înregistrat pierderi masive în urma expunerii pe Grecia. MIG a anunţat marţi că va iniţia o cerere de arbitraj împotriva Republicii Cipru la un tribunal internaţional care operează sub auspiciile Băncii Mondiale.

Marfin evaluează valoarea investiţiei sale la Laiki la 824 milioane de euro şi a anunţat că alte 20 de entităţi legale şi persoane individuale se vor alătura acţiunii, pentru a recupera 229 milioane de euro. Acţiunea Marfin a fost iniţiată după expirarea perioadei de şase luni în care s-a căutat încheierea unui acord amiabil cu Ciprul. Unele active ale Laiki au fost preluate de Bank of Cyprus.

Marfin Investment Group este un holding de investiţii cu sediul în Grecia şi operaţiuni în Europa de Sud-Est. În portofoliul său se numără producătorul grec de produse alimentare Vivartia, operatorul de ferry boat Attica Group, compania aeriană Olympic Air şi operatorul de spitale private Hygeia Group.

Pe piaţa locală operează Marfin Bank România, care recent a preluat de la Bank of Cyprus active brute în valoare de 82 milioane de euro şi depozite de 77 milioane de euro, precum şi tot personalul aferent serviciilor contractelor relevante, relateaza Agerpres in pagina electronica.