Andrei Marga a declarat într-un interviu acordat RFI că "nu s-a respins nimic. Este o competiţie pentru sprijinul financiar dat de Institutul Cultural Român. Competiţia are două etape: o etapă, dacă vreţi, tehnico-financiară şi o etapă a selecţiei valorice. În acest sens, este un regulament afişat pe site, se vede limpede".

Preşedintele ICR a adăugat că dosarele au trecut printr-o primă etapă, aceea de verificare a actelor - procedură care se face conform Ordonanţei 51/1998, ce reglementează accesul la resursele instituţiilor publice din sfera culturii.

  "Şi atunci, s-a dat o listă de eligibil, cei care nu sunt pe listă au fost invitaţi încă de alaltăieri ca până luni (18 martie, n.r.) să-şi completeze actele, sunt nişte acte de natura extraselor de cont, de natura altor finanţări, a cofinanţărilor şi nu altceva. Nu a fost nimeni eliminat până la această oră, toată lumea este în competiţie, doar că acolo unde dosarul era incomplet s-a cerut completarea dosarului. Apoi vine selecţia valorică, pe care o face o comisie de specialişti", a mai spus Andrei Marga.

  "Ele trec de etapa tehnică aducând nişte acte, care sunt, cum să zic, aproape banale, să indici ce cofinanţări ai. Sunt proiecte mari, cu 300.000 de euro, cu 40.000 de euro, şi e natural să se ceară cofinanţări. Dar e o prevedere a legii, nu e un capriciu al cuiva! Deci toate vor merge înainte", precizează preşedintele Institutului Cultural Român.

"Fac o menţiune, dacă tot aţi adus în discuţie TIFF-ul sau Festivalul de Jazz sau Festivalul de Teatru: acestea sunt în programele noastre prevăzute, nu e nici o problemă cu ele. E o alarmă falsă! Nu sunt respinse acestea, nici vorbă! E o furtună într-un pahar cu apă!", a mai spus Andrei Marga pentru RFI.

Eligibilitatea dosarelor din lista anunţată pe 13 martie, proiecte cu finanţare nerambursabilă depuse în cadrul concursului anunţat de Institutul Cultural Român la 29 noiembrie 2012, se referă strict la aspecte de ordin tehnico-financiar (actele justificative cerute să însoţească proiectele respective) şi la încadrarea în legislaţie, se arată şi într-o precizare a ICR.

Astfel, după ce dosarul cu actele tehnico-financiare este depus şi dacă acesta corespunde cerinţelor legale, proiectul devine eligibil.

"În acest sens, solicităm respectarea perioadei legale de contestaţie ( ultima zi de depunere a contestaţiilor este 18 martie, n.r.), în aşa fel încât să poată fi luate în discuţie toate proiectele ce au documentaţia în conformitate cu OG nr 51/1998 (privind îmbunătăţirea sistemelor de finanţarea programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, aprobată prin Legea nr 245/2001 cu modificările şi completările ulterioare)", anunţă ICR.

După încheierea perioadei de contestaţie şi analiza contestaţiilor, Direcţia Generală Promovarea Creaţiei din ICR va publica lista definitivă a proiectelor ce sunt eligibile sub aspectele menţionate.