Potrivit surselor, China Construction Bank Corp, a doua mare bancă comercială din China în funcţie de active, a organizat mai multe turnee de promovare pentru a strânge cel puţin 100 de miliarde de yuani (15 miliarde de dolari) de la investitorii chinezi şi străini. De asemenea, Bank of China, cea mai mică dintre cele patru mari bănci chineze, şi-a propus şi să colecteze cel puţin 20 de miliarde de yuani.

La rândul lor, alte două mari bănci chineze, Commercial Bank of China Ltd şi Agricultural Bank of China Ltd, analizează posibilitatea de a strânge fonduri pentru strategia "O centură, un drum".

Strângerea de fonduri vine după ce Guvernul de la Beijing a făcut un apel către instituţiile financiare să îşi dezvolte operaţiunile de creditare peste hotare, cu obiectivul de a ajunge la o sumă combinată de 300 miliarde de yuani, şi a ajuta la conectarea Chinei cu vechii şi noii parteneri comerciali în cadrul unei iniţiative modelate după vechiul Drum al Mătăsii. În plus, strângerea de yuani pentru investiţiile peste hotare ar ajuta şi la creşterea utilizării monedei chineze în comerţul mondial, ceea ce ar reduce riscurile asupra cursului de schimb şi ar proteja rezervele valutare ale Chinei.

"Pentru că ţările din cadrul strategiei "O centură, un drum" au relaţii economice şi comerciale strânse cu China, după ce vor primi fonduri în yuani pot utiliza yuani pentru a plăti pentru bunuri, echipamente şi muncitori chinezi. Aceasta este o modalitate importantă de a creşte gradul de internaţionalizare al yuanului", a declarat un bancher chinez.

La rândul său, economistul ANZ, Betty Rui Wang, a subliniat că fondurile în yuani destinate a fi folosite peste hotare ar reduce îngrijorările companiilor chineze privind restricţionarea canalelor normale de finanţare în urma introducerii unor controale de capital. În schimb, vor exista în continuare riscuri cu privire la cursul de schimb.

"Multe dintre ţările din cadrul strategiei "O centură, un drum" sunt state cu o economie în curs de dezvoltare, dar cu pieţe financiare subdezvoltate. Companiile chineze ar putea fi nevoite să convertească yuanii în monedele locale", apreciază Rui Wang. China, cea mai mare companie putere comercială a lumii, a anunţat în 2013 o nouă iniţiativă denumită "Drumul Mătăsii" destinată consolidării schimburilor comerciale între Asia, Rusia şi Europa, aminteste agerpres.