Intreprinderile europene riscă să-şi piardă competitivitatea în raport cu rivalii americani, care ar putea obţine un avantaj prin achiziţii şi investiţii oportune,  scriu analistii Bloomberg. Rezervele cash deţinute de 265 de companii din componenţa indicelui Stoxx 600 al celor mai importante acţiuni europene au totalizat 475 miiliarde de dolari la sfarsitul anului trecut. Grupul analizat include societatile europene care au raportat deja rezultatele financiare pe 2012, cu excepţia băncilor şi companiilor de asigurări.

În 2002, aceleaşi companii deţineau rezerve de numai 136 miliarde de dolari, iar sumele raportate pentru finele lui 2012 sunt cu 14% mai ridicate decât la sfârşitul lui 2011, situaţie care subliniază că marile corporaţii din Europa au pus bani deoparte pentru vremuri grele. Printre companiile din Europa care poseda rezerve de numerar mai mari de 10 miliarde de dolari se numără Siemens (Germania), Vodafone (Marea Britanie) şi Total (Franţa), notează Bloomberg.

"Multe companii europene adoptă o viziune conservatoare în privinţa structurii de capital şi menţin deţineri semnificative de bani cash. Li se pare dificilă anticiparea impactului combinat al şomajului ridicat, taxelor mai mari, cheltuielilor publice mai mici şi declinului cererii din partea consumatorilor", comentează pentru Bloomberg Francois-Xavier de Mallmann, şeful departamentului de investment banking în cadrul Goldman Sachs, Londra.


Zona euro va înregistra doi ani consecutivi de scădere a Produsului Intern Brut pentru prima dată de la adoptarea monedei unice, potrivit prognozei prezentată recent de Comisia Europeană. Companiile din Europa de Vest au anunţat de la începutul acestui an achiziţii în valoare totală de 50 miliarde de dolari, aproximativ jumătate din valoarea tranzacţiilor din acelaşi moment al lui 2012. În Statele Unite, achiziţiile anunţate până acum totalizează 184 miliarde de dolari, aproape dublu faţă de nivelul înregistrat în urmă cu 12 luni.

Pentru a ţine de bani, companiile europene recurg inclusiv la limitarea plăţilor către acţinari. Lufthansa a anunţat recent că va suspenda plata dividendelor pentru prima dată din 2010 pentu a economisi bani, iar compaini precum Telecom Italia, Royal KPN, Telefonica, PSA Peugeot Citroen sau Faurecia au anunţat în ultimele câteva luni anularea sau reducerea dividendelor, scrie Mediafax in pagina electronica.