Practic, toate corporatiile de talie mondială au raportat profituri mai mici sau chiar pierderi. In fiecare caz motivele acestor scaderi sunt diferite. Daca spre exemplu, Eni și Total au avut de suferit de pe urma furturilor și sabotajelor pe conducte in Nigeria, BP - s-a confruntat cu creșterea impozitarii, ExxonMobil - reducerea marjelor din rafinare, iar Chevron - costuri ridicate cu reparatiile rafinariilor din SUA.

Cu toate acestea, in general se inregistreaza o creștere a cheltuielilor de capital fix, iar de multe ori fluxul de numerar nu reuseste sa acopere în totalitate aceste cheltuieli. In consecinta, companiile sunt nevoite să împrumute bani de pe piață sau sa vinda parte din active.

Cele mai mari companii petroliere ale lumii au mai întâmpinat astfe de dificultăți în 1999 și 2009. Dar atunci cauza a fostt scăderea puternică a prețurilor petrolului, în timp ce in prezent acestea sunt la un nivel ridicat.

Pe de alta parte, multe companiile mijlocii infloresc, mai ales cele americane. Fapt explicat de analisti prin creșterea bruscă a exploatarii de petrol si gaze de șist. Astfel, compania EOG Resources, care exploateaza campurile petrolifere Bakken din Dakota de Nord și Ford Eagle în Texas, estimeaza să-si majoreze producția cu 35% în 2013.

Ca urmare, unele companii mari au început să renunte la politica dezvoltarii permanente de noi capacitati de exploatare și se concentreaza pe o mai bună gestionare a activelor existente. Astfel, ele pot oferi investitorilor un flux constant de dividende.

Spre exemplu, luna trecuta, Shell a anuntat că renunță la tintele sale anuntate anterio privind nivelul de extractie. În schimb, compania anglo-olandeză isi va reevalua cu atentie activele sale cu hidrocarburi de șist din America de Nord, precum și zacamintele nigeriene.

În același timp, este de așteptat ca în viitor apropiat marile companii petroliere sa raporteze o ușoară creștere in extractia de petrol, datorită in principal a volumului mare de investiții efectuat în anii anteriori. Creșterea producției, potrivit analiștilor, va fi in medie de aproximativ 3%/an.