Alte negocieri se deruleaza in umbra discutilor dintre Allergan, o societate de origine americana cu sediul in Irlanda, si Pfizer, care s-ar putea solda cu cea mai mare fuziune din istoria industriei farmaceutice, in parte pentru a scapa de rigorile fiscului american.

Acest al doilea cerc de negocieri, in care este implicata inclusiv firma Sandoz, filiala a companiei Novartis, vizeaza medicamentele generetice (la sfarsit de brevet), a caror piata ar putea creste pentru acoperirea necesarului tarilor emergente si pentru atenurarea costurilor de sanatate in statele occidentale, scrie publicatia elvetiana Le Temps.

Grupul Allergan, cunoscut pentru comercializarea produsului Botox, este indirect la originea acestui al doilea cerc de discutii. Inainte de a intra in vizorul Pfizer pentru medicamentele sale sub prescriptie medicala, printre care Namenda impotriva maladiei Alzheimer, Allergan a cedat portofoliul sau de generice grupului israelian Teva pentru 40.5 miliarde de dolari.

Astfel, Teva, lider mondial in sectorul medicamentelor generice, si-a sporit avansul fata de ocupantul locului secund, Sandoz. Totusi, compania elvetiana ar putea profita de aceasta operatiune. Devenita prea puternic pe acest segment de piata, Teva este obligata de autoritatile din domeniul concurentei, sa revanda o parte din activile cumparate.

Prin urmare, afacerile cu generice din SUA, care cuprind 35 de preparate, vor fi cedate pentru un pret cuprins intre 500 si 800 de milioane de dolari, potrivit agentiei Bloomberg. Sandoz se numara printre intreprinderile interesate? "Nu comentam zvonurile din piata", a raspuns purtatorul de cuvant al companiei Novartis.

Aflata mult timp in cncurenta directa cu Teva pentru ocuparea primului lor pe piata mondiala a genericelor, Sandoz ar beneficia de un plus de avantaje de pe urma unei astfel de tranzactii. In plus, Sandoz nu a profitat inca de miscarea de consolidare a sectorului, in plina desfasurare de la inceputul anului.