'Nu avem nici o dovadă că oamenii își amână planurile de cheltuieli așteptând să cumpere același produs la un preț mai scăzut, cu alte cuvinte nu sunt semne de deflație în zona euro. Suntem conștienți de riscuri. Consiliul guvernatorilor BCE este decis să acționeze în cazul în care aceste riscuri sunt în creștere', a afirmat șeful BCE.

Acesta a dat asigurări că zona euro se redresează, încrederea investitorilor a crescut și cererea este în creștere.

Rata anuală a inflației în zona euro a continuat să scadă în luna ianuarie 2014, până la 0,7%, de la nivelul de 0,8% înregistrat în decembrie 2013, arată o estimare preliminară publicată recent de Oficiul european de statistică (Eurostat).

În urma acestei scăderi, rata anuală a inflației în zona euro a revenit la nivelul din luna octombrie 2013, când zona euro a înregistrat cea mai scăzută inflație din ultimii patru ani. Economiștii se așteptau ca prețurile de consum în zona euro să crească ușor, până la 0,9% în ianuarie, un nivel care este mult sub ținta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană.

În decembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) și-a revizuit în jos estimările privind rata inflației în zona euro pentru 2013 și 2014, până la 1,4%, și, respectiv, 1,1%. În plus, potrivit primelor prognoze pentru 2015, media inflației în zona euro ar urma să se situeze la 1,3%, sub ținta de 2% avută în vedere de BCE.

Deflația, o scădere cronică a prețurilor, afectează întreaga economie, deoarece consumatorii evită să facă achiziții în așteptarea unor noi reduceri de prețuri, ceea ce afectează cererea și forțează companiile să-și reducă cheltuielile și angajările, creând astfel un efect în spirală.