Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a apărat instituţia împotriva acuzaţiilor conform cărora un membru al Board-ului BCE a divulgat luna trecută informaţii privilegiate unei audienţe care a inclus şi directori de fonduri speculative, transmite 'Wall Street Journal' (WSJ).

În 18 mai, Benoit Coeure, membru în comitetul director al BCE, a ţinut un discurs la un eveniment pe bază de invitaţie organizat la Londra la care au participat mai mulţi manageri de fonduri, bancheri şi academicieni, în cursul căruia a anunţat că BCE îşi va accelera achiziţiile de obligaţiuni în lunile următoare. După ce discursul a fost făcut public în presă, comentariile lui Benoit Coeure au influenţat semnificativ cursul de schimb al euro precum şi pieţele de acţiuni şi obligaţiuni. BCE a fost criticată pentru că a dat un avantaj la tranzacţionare celor care au fost prezenţi la acea cină, precum fondul Brevan Howard sau băncile Goldman Sachs şi Citi.

La acest eveniment nu a fost permis accesul mass media însă la 13 ore după ce Benoit Coeure şi-a ţinut discursul o serie de organizaţii de media au primit, sub embargou, o copie a discursului care a fost publicat ulterior şi pe pagina de Internet a BCE dar numai după deschiderea pieţelor bursiere europene.

Într-o scrisoare trimisă miercuri Ombudsman-ului European, Mario Draghi a precizat că estimarea privind accelerarea achiziţiilor de obligaţiuni era deja vizibilă pe piaţă.

'Estimarea privind ritmul moderat al achiziţiilor în mai (care au continuat în iunie) era deja evident vizibilă şi prin urmare era o afirmaţie publică. Nu a exista o accelerare a ritmului achiziţiilor în a doua parte a lunii mai', a dat asigurări şeful BCE. Acesta a reafirmat că discursul ar fi trebui publicat imediat după ce a fost rostit dar asta nu s-a întâmplat din cauza 'unei erori procedurale interne'. BCE şi-a revizuit procedurile operaţionale pentru a preveni repetarea unei astfel de erori. Vor exista verificări interne suplimentare pentru ca informaţiile să fie publicate la momentul oportun, a afirmat Mario Draghi.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a anunţat că nu va mai furniza jurnaliştilor copii sub embargou ale discursurilor ţinute de oficialii BCE, după scandalul provocat de unul dintre directorii BCE care a dezvăluit, în avans, fondurilor speculative o serie de informaţii capabile să influenţeze direcţia pieţei, scrie agerpres.