Europarlamentarul PPE Markus Ferber afirmă, într-o declaraţie pentru RFI, că rezultatul alegerilor parlamentare din România este clar şi trebuie respectat, precizând că speră ca premierul Ponta să nu folosească acest rezultat într-o manieră care nu corespunde normelor europene.


"Cred că e un rezultat clar şi desigur, trebuie să-l respectăm. Dar pe de altă parte, sper ca premierul Ponta să nu folosească acest rezultat într-o manieră care nu corespunde normelor europene, adică sper să respecte toate obligaţiile pe care Uniunea Europeană le-a impus României", a spus Ferber.

Întrebat dacă este dezamăgit de rezultat, Ferber a răspuns: "Sunt un pic surprins de acest rezultat. Mă aşteptam să fie o diferenţă mai mică între socialişti (USL) şi alianţa de centru-dreapta, dar desigur, trebuie să respectăm asta. Pe de altă parte, cred că vechiul Guvern şi PDL au fost pedepsiţi pentru lucruri pe care au fost nevoiţi să le facă pentru a redresa România şi să îndeplinească obligaţiile care li s-au impus. Cred că Guvernul domnului Ponta trebuie să urmeze această linie şi o să vedem dacă acest rezultat de azi se va înregistra şi în viitor".

Întrebat dacă este părere că Victor Ponta va fi desemnat premier de preşedintele Traian Băsescu, europarlamentarul german a răspuns: "Cred că asta e o chestiune ce trebuie rezolvată în România. Nu e nevoie de vreun sfat din exterior. Potrivit Constituţiei, este dreptul preşedintelui şi cred că preşedintele va găsi o soluţie prudentă".

Întrebat dacă aceste rezultate vor pune capăt conflictului politic din România sau dimpotrivă, conflictul se va acutiza, Ferber a răspuns: "Vom putea răspunde la această întrebare peste câteva luni. Vom vedea ce va face noul Guvern. Trebuie să respecte în primul rând Constituţia României, dar pe de altă parte, obligaţiile ce derivă din statutul de membru al Uniunii Europene şi desigur obligaţiile impuse de FMI. Prin urmare, nu pot răspunde astăzi la această întrebare, dar vom urmări îndeaproape ce se va întâmpla".