Compania Marvell Technologies a anuntat ca microcipul de retea 8864, care va deveni primul cip mobil cu suport WiFi standardul 802.11ac, va atinge o rata reala de transfer de date de peste 1 Gb/s, viteza ce va fi sustinuta gratie unui numar mai mare de antene de emisie-receptie.

Primele echipamente care vor folosi astfel de cipuri vor ajunge pe piață cel mai devreme în vara anului 2013. In prezent, pe piata exista produse bazate pe standardul premergator 802.11as, producătorii poziționandu-le ca soluții pentru transmisiuni wireless video HD în timp real.

"Lucram în prezent la testarea acestui cip si am reusit sa atingem o rata de transfer de date de 800 Mb/s. Până în momentul în care va fi lansata versiunea comerciala a acesti cip, viteza va depasi 1 Gb/s ", - arata oficialii Marvell.

Cipul Marvell 8864 ofera viteze mai mari gratie utilizarii a patru antene pentru receptie si alte patru pentru emisia transferului. O astfel de configurație de tip 4x4 permite  transmiterea concomitenta de date intr-o varietate mai mare de frecvente. Tehnologia MIMO (Multiple-Input Multiple-Output) este folosita în echipamente WiFi și LTE, dar până acum aceasta a fost limitată la o configuratie de 2x2 antene.