Scenariul acestei tragedii incepe sa prinda contur, desi sunt inca multe aspecte neclare. Potrivit unor ultime informatii, Adam Lanza, un barbat de aproximativ 20 de ani, a deschis focul vineri intr-o scoala elementara din orasul Newtown, statul Connecticut, provocand moartea a 26 de persoane, dintre care 20 de copii, cu varste cuprinse intre 5 si 10 ani.


Asasinul a tras in mai multe sali de clasa. El a ales scoala Sandy Hook unde preda mama sa, care pare a fi prima tinta a atacului. Potrivit relatarilor obinute de presa americana de la copii, ucigasul ar fi patruns intr-una din clase, tragand asupra femeii, inainte de a-si indrepta arma in directia celor mici. Apoi el a ucis alti cinci adulti, printre care si psihologul scolii. In total, ar fi fost trase peste 100 de focuri de arma. Dupa care autorul acestei infioratoare tragedii s-a sinucis.

Anchetatorii au descoperit doua revolvere si o carabina. Ucigasul purta o vesta anti-glont. Fratele mai mare al asasinului, Ryan Lanza, a fost interogat de politie. Potrivit ABC, el ar fi afirmat ca Adam era autist. CNN anunta, pe de alta parte, ca tatal ucigasului a fost descoperit mort la domiciliul sau si ca trupul neinsufletit al unui al treilea frate al asasinului ar fi fost gasit la New Jersey. Politia nu a confirmat insa acestei ultime informatii.

Este cel mai grav incident de acest gen inregistrat in Statele Unite. Michael Moore, realizatorul filmului Bowling for Columbine, inspirat dintr-o drama similara consumata in 1999, cand au murit 13 persoane, a scris pe Twitter: „Este prea devreme sa vorbim de o natiune care detine arme? Nu, este prea tarziu. De la Columbine, au mai fost el putin 31 de asemenea tragedii”.

Presedintele Barack Obama a facut o declaratie dupa drama produsa intr-o scoala elementara din statul Connecticut, unde un barbat inarmat a ucis 20 de copii si sase adulti. Emotionat, liderul american a varsat o lacrima in timpul interventiei sale televizate. „Am trait prea multe tragedii”, precum aceasta, a spus presedintele SUA.

„Cei care au murit astazi erau niste copii extraordinari. Aveau toata viata inainte, cu multe zile de nastere de sarbatorit. Urmau sa fie studenti, sa absolve cursurile universitare, sa obtina diplome, sa-si intemeieze familii, sa aibe ei insisi copii. Inimile noastre sunt zdrobite”, a declarat Obama. Fara a intra in detalii, el a promis „actiuni semnificative” pentru evitarea unor dramatice incidente de acest gen.