Unul dintre liderii mondiali din domeniul cosultantei, firma americana McKinsey, detine de un fond intern de investitii, oarecum secret si care gestioneaza active in valoare de 9,5 miliarde de dolari, reiese din documentele analizate de Financial Times. Existenta unei asemenea structuri este deosebit de neobisnuita pentru o compania de consultanta si ridica intrebari legate de un posibil confict de interese intre investitiile McKinsey si nevoile clientilor ei, cred analistii chestionati de FT.

McKinsey Investment Office Parters (MIO Partners) functioneaza deja de 30 de ani, dar despre existenta lui, despre volumul si caracterul investitiilor nu stiau decat persoanele direct implicate in aceste afaceri, adica partenerii McKinsey. In tot acest timp, fondul a generat clientilor lui sute de milioane de dolari: in decurs de 25 de ani, principala lui oferta, Compass Special Situations, a adus profit timp de 24 de ani, singurele pierderi fiind inregistrate in anul crizei globale 2008. In 2014, veniturile fondului au crescut cu 14%, mult peste media acestui domeniu.

Fondul este condus de un consiliu format din 12 dintre cei mai reprezentantivi partenerisi consilieri ai firmei,  oameni despre care nu exista date pe site-ul oficial. MIO Partners are 80 de angajati in mai multe tari si peste 9.000 de consultanti, care ofera servicii pentru rezolvarea unor probleme strategice ale marilor companii ale lumii. Este vorba, printre altele, de modul de derulare a unor fuziuni si achizitii, modificarea structurii de business, reducerea volumului de active, etc. Astfel, angajatii MckInsey obtin accesul la informatii deosebit de valoroase privind activitatea interna a companiilor si a unor industrii intregi, noteaza Financial Times.

Faptul ca fostii parteneri pastreaza relatii financiare cu fondul de investii intern ridica problema unui potential conflict de interese, estimeaza analistii consultati de FT. In prezent, McKinsey numara aproximtiv 1.400 de partenerii. Fostii ocupa functii de conducere in multe mari companii ale lumii si inalte posturi de stat.

Spre exemplu, la McKinsey au lucrat directorul executiv al bancii Morgan Stanley, James Gorman, presedintele consiliului director al Rolls-Royce, Ian Davis, sau directorul de operatiuni al Facebook, Sheryl Sandberg.