"Acul termic de siguranta este fixat la o temperatura de 42 grade Celsius, usor mai ridicata decat temperatura corporala umana. Chiar daca nu am testat functionarea decat in laborator, exista numeroase mijloace de distrugere a celulelor canceroase in organismul pacientului", a explicat Kostas Kostarelos, de la Universitatea Manchester.

Kostarelos si colegii lui au creat "grenade termice" pe baza de lipozom, bule de lichid microscopic, inconjurate de o "nano-carapace" din lipide sintetice, care se dizolva progresiv dupa ce a fost introduse in organism.

Medicii de la Universitatea Manchester au reusit sa modifice structura lipozomului astfel incat stabilitatea lui variaza in functia de temperatura ambianta. Daca temperatura lichidului nu trece de un anumit punct, in cazul de fata 42 de grade Celsius, bulele de grasimi raman stabile un timp aproape nelimitat. Incalzite dincolo de acest punct, ele se dezingegreaza aproape instantaneu, deversandu-si continutul.

Oamenii de stiinta au efectuat deja mai multe teste pe culturi de celule canceroase in conditii de laborator si pe tumori implantate in organisme de soareci, ceea ce a permis confirmarea capacitatii ridicate de lucru a "grenadelor termice", precum si perfectionarea "puterii lor de lupta". In cadrul experimentelor, cercetatorii au reusit sa invinga cacerul din organismul animalelor, prelungindu-le viata.