Vânzarea va urma încetării pactului acţionarilor, care cuprinde Mediobanca, asiguratorul Generali SpA, banca italiană de retail Intesa Sanpaolo şi operatorul spaniol de telecomunicaţii Telefonica, scrie agerpres.ro.

În prezent, Telefonica vrea să iasă din acţionariatul Telecom Italia, în timp ce grupul francez Vivendi vrea să devină cel mai mare acţionar. Intesa va renunţa la participaţia deţinută la operatorul italian de telefonie până în 2017, în timp ce Generali a precizat că participaţia nu face parte din activele sale de bază.

Şeful Orange, Stephane Richard, a dezminţit recent speculaţiile privind un acord de colaborare cu Telecom Italia.

Dacă discuţiile dintre cele două companii s-ar fi materializat printr-o ofertă oficială, o fuziune între cele două foste monopoluri de telefonie ar fi dat naştere unui nou gigant european, cu o valoare de piaţă de 60 de miliarde de euro. Există însă şi o serie de obstacole în calea unei fuziuni. Telecom Italia, cea mai mică dintre cele două companii, are datorii de aproximativ 27 de miliarde de euro, Guvernul italian considerând activele de telecomunicaţii drept un domeniu strategic, iar cel mai mare acţionar al Orange este statul francez.

Comentariile lui Stephane Richard reflectă valul de consolidare prin care trece industria de telecomunicaţii din Europa. Anul trecut, fuziunile şi achiziţiile de companii europene de telecomunicaţii s-au finalizat prin operaţiuni în valoare de 130 de miliarde de euro. Recent, grupul britanic BT Group Plc a convenit preluarea operatorului de telefonie mobilă EE pentru 19 miliarde de dolari, iar în Franţa miliardarul Patrick Drahi a finalizat recent preluarea SFR, contra sumei de 17 miliarde de euro, pentru a da naştere Numericable-SFR.