Singura conditie pusa uniunii dintre cei doi giganti ai materiilor prime: Glencore trebuie sa puna capat relatiilor sale cu numarul unu mondial al zincului, grupul belgian Nyrstar.


Comisia Europeana a aprobat mega-fuziunea dintre compania Glencore, un gigant in comertul cu materii prime, si grupul minier Xstrata, conditia fiind ca Glencore sa puna capat tuturor contractelor sale din Europa cu intreprinderea belgiana Nyrstar. „Remediul propus garanteaza mentinerea competitivitatii pe piata zincului, astfel incat clientii europeni, precum otelarii si constructorii auto sa-si poata continua activitatea in conditii optime, producand bunuri de consum de buna calitate si la preturi acceptabile”, a comentat comisarul european al concurentei, Joaquin Almunia.

Gardian al concurentei in Europa, Comsia s-a temut ca aceasta mega-fuziune intre grupurile elvetiene ar avea consecinte pe piata zinculi si nu favorizeaza o crestere a preturilor la acest metal foarte utilizat in industrie. Ea a considerat ca fuziunea, asa cum a fost notificata initial, ar crea probleme concurentei in domeniul livrarilor de zin, consolidand pozitia, deja foarte importanta”, ocupata de Glencore pe acest segment.

Glencore este cel mai mare furnizor de zinc pe Batranul continent, gratie unui acord cu Nyrstar, unde el este actionar. La randul sau, Xstrata este al doilea producator de zinc din Europa si detine importante intreprinderi in Spania si una mai mica in Germania.

Pentru a obtine unda verde din partea Comisiei, cele doua grupuri au acceptat, prin urmare, sa „puna capat acordurilor cu Nyrstar, sa nu cumpere direct sau indirect zinc de la Nyrstar timp de zece ani, sa nu se lanseze in operatiuni capabile sa restranga activitatile Nyrstar in sectorul zincului”. De asemenea, Glencore s-a angajat sa cedeze participatia de 7,79% detinuta in capitalul grupului belgian.

Noua entitate va primi numele Glencore Xstrata. Cu o capitalizare bursiera cumulata de 64 miliarde de euro, noul grup va ocupa in topul mondial al sectorului locul patru, dupa compania anglo-austrialiana BHP Billiton (137,5 miliarde de euro capitalizare), brazilianul Vale (71,6 miliarde) si grupul Rio Tinto (68,9 miliarde euro).