Bayer se aşteaptă la sinergii totale de aproximativ 1,5 miliarde de dolari în urma tranzacţiei, după al treilea an de activitate a entităţii combinate. Preluarea Monsanto va permite Bayer să aibă acces la pieţele din SUA, America Latină şi India. În ultimii ani stocurile ridicate şi preţurile scăzute ale materiilor prime au determinat un val de consolidări în industria agrochimică.

În condiţiile în care capitalizarea de piaţă a Monsanto se ridică la 42 de miliarde de dolari, tranzacţia ar fi probabil mai mare decât achiziţia din februarie, când China National Chemical Corp (ChemChina) a cumpărat firma elveţiană Syngenta AG, cu suma de 43 miliarde de dolari, şi s-ar putea confrunta cu obstacole din partea autorităţilor de reglementare din SUA.

Bayer, a cărei capitalizare de piaţă se ridică la 90 miliarde de dolari, a anunţat săptămâna trecută că directorii săi s-au întâlnit recent cu şefii Monsanto pentru a discuta în mod privat achiziţia.

Pe piaţa mondială a erbicidelor, Bayer este pe locul doi, cu o cotă de piaţă de 18%, în timp ce pe primul loc se află Syngenta, cu o cotă de piaţă de 19%. Monsanto este lider pe piaţa seminţelor, cu o cotă de piaţă de 26%, urmată de DuPont, care, anul trecut, a acceptat să fuzioneze cu Dow Chemical.

Bayer şi Monsanto au o prezenţă importantă în România, mentioneaza agerpres.