Gigantul american al industriei farmaceutice, AbbVie, nu mai cumpara Shire. Spre marea satisfactie a Trezoreriei SUA. Modificand legislatia in numele patriotismului economic, administratia Barack Obama a reusit sa blocheze exilul fiscal in Marea Britanie a grupului AbbVie, societate cu sediul central in North Chigaco, statul Illinois.

De fapt, era vorba de o evidenta operatiune de "inversiune fiscala": AbbVie intentiona sa instaleze sediul noii entitati in Marea Britanie, pentru a profita de o rata de impozitare de 13%, fata de 22% in Statele Unite. Fireste, compania a negat aceste suspiciuni, afirmand ca s-a avut in vedere diversificarea necesara pentru a reduce ponderea preparatului sau vedeta, Humira: un tratament pentru ortroza care reprezinta mai mult de jumatate din cifra de afaceri a intreprinderii.

AbbVie intentiona sa finanteze oferta sa pentru Shire cu profiturile inca nerepatriate in SUA. Dar Trezoreria "i-a taiat craca de sub picioare" introducand, luna trecuta, reguli noi. Astfel, de acum inainte, intreprinderile americane nu-si vor mai putea finanta achizitiile din veniturile realizate in strainatate, atata timp cat ele nu au fost impozitate in Statele Unte.

Neputand folosi acesti bani, AbbVie ar fi trebuit sa imprumute 7 miliarde de dolari pentru ducerea la bun sfarsit proiectul Shire. Conducerea companiei a respins insa aceasta varianta si a renuntat. Totusi, AbbVie va trebui sa semneze un cec de 1,635 miliarde de dolari, bani care vor ajunge la Shire pentru nerespectarea promisiunii de preluare.

Schimbarile operate de Trezoreria SUA au avut si alte efecte pe piata de achizitii si fuziuni. Spre exemplu, Selix Pharmaceuticals si Auxilum Pharmaceuticals au anuntat ca renunta la exilul loc fiscal. In domeniul protezelor medicale, americanul Stryker ar putea, la randul lui, renunta, la o posibila preluare a britanicului Smith & Nephew.

Neschimbate raman, pentru moment, planurile gigantului Medtronic, care si-a propus sa cumpere pentru 43 miliarde de dolari grupul irlandez Covidien. Pentru finantarea operatiunii, firma din Minneapolis ar trebui sa imprumute 16 miliarde de dolari.