Parcurile obisnuite, adica acele oaze de verdeata, cu copaci umbrosi si multe flori, cu alei pline de banci si jocuri de joaca pentru copii, vor intra, treptat, in istorie.

In locul vor prinde viata proiectele elaborate de arhitecti si care sunt capabile sa-i lase cu gura cascata pe locuitorii marilor aglomerari urbane. Parcurile moderne vor fi construite in locul garilor abandonate, pe insule artificiale si chiar sub apa.

1. Parcul mileniului (Chicago, SUA)

O insula artificiala din Chicago va fi transformata pana in 2017 intr-o mare zona de recreere: Parcul mileniului. O pista de decolare-aterizare a unui fost aerodrom a fost reamanajata cu pamant adus din alta parte.

Va fi creata o zona cu relief diversificat, viitoarea "scena" pentru sase ecosisteme diferite: o poiana cu stejari, o preerie, un perimetru umed si mlastinos, mai multe curgeri de ape, care vor face legatura cu lacul Michican printr-un canal ingust.

Pe panta unei mic deal va fi construita o sala de concerte. Se intentioneaza, de asemenea, scufundarea unei vechi nave de linie, pentru ca scufundatorii sa poate "inspecta" epava. Nu va lipsi un urias patinoar deschis.

2. Garden Bridge (Londra, Marea Britanie)

Tot in 2017, pe Garden Bridge din Londra va aparea un parc nou. Cunoscutul arhitect britanic Thomas Heatherwick trebuie sa transforme podul lung de 376 de metri intr-o zona pietonala "ingropata" in verdeata.

De ambele parti ale podului vor fi saditi arbori mari, tufisuri, vor fi amenajate spatii florale, cu multe plante decorative.

3. Parcul Al Fayah (Abu Dhabi)

Un proiect de care se va ocupa acelasi arhitect britanic Thomas Heatherwick. Partial, parcul Al-Fayah va fi construit sub pamant, pentru a oferi locuitorilor din Abu Dhabi posibilitatea de a se racori de canicula.

Acoperisul parcului se va spriini pe coloane, care, prin amplasarea lor, vor crea imaginea unei table de sah. Parcul va adaposti, printre altele, o biblioteca publica, un cinematograf in aer liber si o scena.

4. Parcul Lowline (New York, SUA)

La New York, pe locul garii Williamsurg Bridge Railway Terminal, abandonata, va fi sapat parcul subteran Lowline. Proiectul a fost elaborat de studioul de arhitectura RAAD.

Vor fi amenajate alei cu numeroase banci si locuri de odihna. Sunt prevazute, de asemenea, fantani arteziene, mici oaze verzi, cu copaci si numeroase plante.

5. Parcul Brooklyn bridge (New York)

Biroul danez de arhitectura BIG a pus la punct un proiect pe teritoriul Brooklyn bridge park. Va fi construit un loc special, care ii va proteja pe locuitorii New Yorkului de soare si ploaie, oferindu-le, totodata, posibilitatea de a se recrea intr-un mediu inedit.

Punctul central al proiectului il reprezinta o platforma care aminteste de puntea superioara a vasului Titanic.