Liderul celei mai mari economii europene a respins din nou ideea că este necesară majorarea îndatorării pentru a genera avans economic. Merkel a lăudat politicienii europeni pentru reducerea la jumătate a deficitelor bugetare în anii de criză. "Ştim că va trebui să existe victime din această cauză în multe ţări. Dar cred că pe termen lung va trebui să avem o strategie de creştere fără să fim nevoiţi tot timpul să acumulăm datorii", a declarat Merkel la Berlin.

Strategia susţinută de Germania de a reduce deficitele bugetare ca răspuns la criza datoriilor este criticată puternic de state europene dar şi de ţări din alte regiuni, deoarece a condus la recesiune şi şomaj record în uniunea monetară. Merkel insistă că orice recuperare trebuie urmată prin consolidarea deficitelor bugetare pentru redobândirea încrederii pieţelor financiare şi pentru a asigura o dezvoltare economică sustenabilă în viitor.

"Sunt surprinsă că în multe părţi ale lumii - chiar şi după criza din 2008-2009 - principalul obiectiv este creşterea economică, cu orice cost. Acumularea datoriei este în multe cazuri transformată într-un fel de obligaţie pentru a servi creşterii. Toate astea sunt false. Nu este sustenabil pe termen lungă", a spus Merkel.

Secretarul Trezoreriei SUA, Jacob J. Lew, a încercat, săptămâna trecută, să-i convingă pe miniştrii de Finanţe din zona euro să orienteze politicile blocului către expansiunea economiei. Problemele din Europa riscă să deraieze încercările SUA de a reporni creşterea prin măsuri monetare de stimulare a economiei, scrie Mediafax in pagina electronica.