Alpisnitul Alex Găvan stă într-o tabără la peste 5.300 de metri altitudine, unde îşi pregăteşte ascensiunile. La puţin timp după cutremur, a scris un mesaj pe reţelele de socializare:

"Cutremur puternic în tabăra de bază pentru Everest, după care o avalanşă uriaşă de pe Muntele Pumori. Am fugit din cort pentru a-mi salva viaţa. Sunt mulţi, mulţi oameni pe munte”.

 "Dezastru uriaş. Echipele de salvare au căutat printre dărâmături şi au salvat victime. Sunt mulţi morţi şi sunt multe persoane rănite. Vor mai muri oameni dacă nu primesc ajutor cât se poate de repede", a relatat Gavan intr-un mesaj ulterior.

Alex Găvan, unul din performerii României la altitudine extremă, şi-a început expediţia în Himalaya pe 1 aprilie şi vrea să excaladeze Vârful Lhotse, înalt de 8516 metri. Îşi plănuise ascensiunea fără şerpaşi şi oxigen suplimentar.

În expediţie pe Munţii Himalaya mai sunt încă trei alpinişti români: Vlad Teofil, Zolt Torok şi Iustin Ionescu, preşedintele Federaţiei Naţionale de Alpinism. Florin Pârvu, Director adjunct, Direcţia Consulară din Ministerul de Externe:

„Referitor la cei patru alpinişti avem informaţii că unul dintre aceştia este în afara oricărui pericol, doi sunt într-o bază la 6000 de metri şi un al patrulea s-ar afla undeva în zona de nord a Nepalului. Zonă care nu a fost afectată de aceste avalanşe”.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 a provocat o "avalanşă uriaşă" pe Muntele Everest, care a avariat tabăra de bază.