Aurul a oscilat puternic in perioada 15-19 iulie, reusind, spre sfaristul intervalului, o revenire pe fondul tensiunilor geopolitice mondiale, dupa ce coborase la cel mai mic nivel din ultimele trei saptamani si jumatate. Astfel, privilegiat de investitori in momentele de incertitudine, metalul galben a atins 1345,6 dolari/uncie, cea mai buna performanta din ultimele patru luni.

"Un declin general al aversiunii la risc, pus in evidenta in special de cresterea pietelor de actiuni, a cauzat scaderea metalelor pretioase", au explicat economistii de la Commerzbank. Incepand de marti, deprecierea a fost grabita de declaratiile presedintelui Rezervei federale a SUA (FED), Janet Yellen. Avertizand ca dobanda de politica monetara ar putea fi ridicata mai devreme decat s-a anticipat, ea a declansat, practic, o apreciere a dolarului.

In acest context, aurul a picat la cel mai coborat nivel din 19 iunie, 1292,35 dolari/uncie. O miscare in care au fost antrenate si alte metale pretioase, argintul consemnand, la randul sau, un declin pana la 20,58 dolari/uncie, in timp ce platina a ajuns la 1477,38 dolari/uncie. Schimbarea de tendinta a intervenit joi, dupa anuntul prabusirii in estul Europei a avionului malaysian de linie.

"Vestile venite din estul Ucrainei au cauzat, pentru un timp, o crestere a aurului, vazut ca valoare refugiu. In aceste conditii, aurul a castigat 20 de dolari, atingand joi 1324,55 dolari/uncie.

Paladiul a fost singurul dintre metalele pretioase care nu s-a lasat afectat de aceste evolutii. Mai multi factori au contribuit la scumpirea acestei materii prime folosita in industria auto: progresul inregistrat in vanzarile de masini noi in Europa si accentuarea tensiunilor geopolitice cu Rusia (cel mai mare producator mondial de paladiu), lovita saptamana trecuta de noi sanctiuni occidentale.

"Orice dereglare a ofertei de paladiu va mentine metalul la varf, pe o piata care ar urma sa sufere deficite importante", a avertizat Walter de Vet, analist la Standard Bank.