"Creșterea impresionantă de pe piața argintului are la bază aceiași factori fundamentali precizaţi anterior care au susţinut metalele preţioase în ansamblul lor, însă tradițional acest instrumentul prezintă o volatilitate mult mai ridicată comparativ cu piața aurului", a declarat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.

Aurul a început anul 2014 pe un trend ascendent, înregistrând  în perioada 1 ianuarie- 17 februarie o creştere de preţ de cca 10,2%. La începutul anului curent, cotaţia aurului era pe bursele internaţionale în jur de 1.205 USD/uncie, iar la finalul intervalului analizat a atins cca 1.328,5 USD/uncie.

"Preţul aurului a crescut şi a ajuns la niveluri neatinse din octombrie 2013 pe fondul unor rezultate slabe ale economiei SUA, care au pus presiune pe dolarul american, crescând interesul investitorilor pentru active de refugiu precum metalele preţioase", a arătat Cosmin Enache.

Oficialii SUA au anunţat că în ianuarie au avut loc scăderi atât în ceea ce priveşte producţia industrială (cea mai mare scădere din 2009 şi până în prezent), cât şi vânzările cu amănuntul (retail); mai mult, recent a avut loc şi creşterea peste aşteptări a numărului americanilor care au aplicat pentru ajutoare de şomaj.

Dacă în ianuarie, odată cu scăderea pieţelor de capital, investitorii s-au orientat firesc către aur, ceea ce a susţinut o dată în plus creşterea  sa de preţ, în ultima perioadă aurul s-a apreciat chiar şi în intervale în care o serie de burse au crescut, fapt mai puţin obişnuit. "Considerând elementele de analiză fundamentală (cum am făcut anterior), nu trebuie să uităm de analiza tehnică şi de forţe aferente care pot susține la rândul lor preţul unui instrument într-o direcţie sau alta: în cazul de față, evoluția acestora a încurajat creșterea prețului aurului. Bineînțeles însă că nu trebuie să punem mișcarea aurului în totalitate pe seama analizei tehnice, contextul fundamental curent fiind cauza principală a creșterii înregistrate", a arătat Cosmin Enache.

Paladiul şi platina- creşteri de preț moderate

În intervalul 1 ianuarie- 17 februarie 2014, preţul paladiului a crescut cu cca 3,4%, cotaţiile sale încheind perioada respectivă în jurul valorii de 738,5 USD/uncie. Preţul platinei a crescut, de asemenea, în intervalul analizat, cu cca 4,1%, respectiv până la cca 1.425 USD/uncie. "Dacă ar fi avut un comportament exclusiv de metale preţioase, creşterile de preţ ale platinei şi paladiului poate că ar fi fost mai mari; ambele metale au însă şi o largă utilizare industrială, aşa încât prezintă şi comportament de marfă pur-și-simplu; astfel, o serie de date dezamăgitoare privind economia Chinei, precum şi vânzările sub aşteptări de automobile în SUA au temperat creşterile de preţ pentru paladiu şi platină, aceste metale preţioase având o largă utilizare în industria catalizatorilor auto", a arătat Cosmin Enache.

Ce urmează?

Până în prezent în 2014 a avut loc o diversificare și rebalansare a portofoliilor de investiții, expunerile din piețele emergente fiind diminuate considerabil, deținerile de acțiuni marcând scăderi ușoare, iar metalele prețioase "făcându-și din nou apariția" în portofoliile investitorilor. "Pentru moment sunt șanse destul de mari ca Rezerva Federală a SUA să mențină nivelul lunar de 65 miliarde USD de injecții de lichidități. De asemenea, se poate vorbi și despre o creștere a cererii pe piața metalelor prețioase (în special aur și argint) venită din zona economiilor emergente în care inflaţia atinge cote ridicate (Brazilia, Argentina etc), investitorii locali fiind astfel nevoiți să se protejeze prin achiziţii pe piața metalelor prețioase. În acelaşi timp însă, este posibil ca recenta mişcare de apreciere a metalelor preţioase să cunoască în viitorul apropiat anumite corecţii, pe fondul menținerii temporare a apetitului pentru risc, investitorii încercând retestarea maximelor de pe piața de capital; bineînțeles că datele macroeconomice din SUA, China și zona euro vor dicta nivelul (de acceptare a riscurilor) asimilat de investitori", sustine reprezentantul Equity Invest.