„Se spune ca Rusia este patria teoriilor conspiratiei, iar reactia opiniei publice la prabusirea absolut neasteptata a meteoritului, care i-a inaspaimantat pe oameni si a provocat importante pagube, inclusiv peste 1000 de raniti, confirma aceasta ipoteza”, scrie autorul articolului.

Rezultatul unui recent chestionar, publicat de cotidianul moscovit Novye izvestia, arata ca jumatate dintre cititorii lui cred in raportul oficial, potrivit caruia explozia a fost provocata de meteorit.

Cealalta jumatate insa a oferit raspunsuri dintre cele mai ciudate: ba explozia unei arme americane secrete in timpul testarii, ba o racheta balistica abatuta de la traiectorie, ba un mesaj divin sau prabusirea unei nave spatiale neidentificate si chiar „un cal troian” venit de undeva din spatiu, purtand cu el un virus aducator de moarte pentru a sterge totul de pe fata pamantului.

Oamenii nu au uitat trecutul sovietic, cand esecurile catastrofale la testarea diferitelor arme erau ascunse de opinia publica”, explica un expert al centrului independent de sondare a opiniei publice, Levada.

Potrivit aprecierilor sale, exista 25% dintre rusi care cred in OZN-uri. Multi sunt tentati sa respinga explicatiile plauzibile, invatate la scoala. Chiar si in cazul unor informatii totale, ei nu vor sa le creada, spune expertul.