Pumnul stang se strange pentru "readucerea" la suprafata a respectivei informaţii, scrie dailymail.co.uk. In opinia oamenilor de stiinta, aceste mişcări activează regiunile cerebrale cu rol cheie în procesele de înmagazinare şi de reamintire a informaţiilor. Prin urmare, cercetatorii americani recomanda celor care nu au la indemana un creion, un pix şi o foaie de hârtie să încerce aceste trucuri atunci când încearcă să-si intipareasca in memorie o lista de cumpărături sau un număr de telefon.

În cadrul studiului efectuat in acest sens, voluntarii au primit o minge din cauciuc şi au fost rugaţi să o strângă în pumn cât pot de tare, înainte de a încerca să memoreze 72 de cuvinte. Dupa cateva minute, cand au fost invitati sa "recite" ceea ce retinusera, au strans din nou respectiva minge. Un grup a folosit mâna dreaptă în ambele cazuri, celălalt a intrebuintat mâna stângă. Participantii la experiment din al treilea grup au strâns mingea în mâna dreaptă înainte de a memora lista de cuvinte, apoi mâna stângă cu puţin timp înainte de a încerca să îşi reamintească cât mai multe din acele cuvinte. Persoanele din al patrulea grup au folosit mâna stângă în prima etapă a testului şi mâna dreaptă în a doua etapă. Voluntarii din al cincilea grup au ţinut mingea în mână în ambele etape, dar fără să o strângă.

Cei care au strâns mingea mai întâi în mâna dreaptă şi apoi în mâna stângă au fost aceia care şi-au amintit cele mai multe cuvinte. Pe locul al doilea s-au clasat voluntarii care au folosit mâna dreaptă în ambele etape, iar cei care nu au strâns mingea deloc au obţinut un scor mai bun decât persoanele care au folosit în prima etapă mâna stângă. Coordonatorul studiului, Ruth Propper, spune că este nevoie de o serie de teste suplimentare pentru a vedea dacă şi alte tipuri de memorie pot fi stimulate prin astfel de trucuri şi dacă aceste rezultate uimitoare se aplică şi în cazul stângacilor.