Tehnologia se adresează cerinţelor de consum redus de energie pentru segmente variate, de la smartphone-uri la centre de date. Silvermont va fi baza pentru o serie inovatoare de produse care vor fi lansate în acest an şi vor fi bazate pe tranzistorii 3-D Tri-Gate pe 22nm, ceea ce va duce la creşterea performanţei şi la reducerea consumului de energie. Astfel, arhitectura Silvermont oferă o performanţă de trei ori mai mare sau aceeaşi performanţă la un consum de energie de cinci ori mai mic faţă de actuala generaţie a gamei de procesoare Intel® Atom™.

Silvermont este un pas înainte şi o etapă tehnologică cu totul nouă pentru viitor, care se va adresa unei game variate de produse şi segmente de piaţă”, a declarat Dadi Perlmutter, Vicepreşedinte Executiv şi Chief Product Officer al Intel. “Mostrele procesoarelor de tip SoC pe 22nm, inclusiv “Bay Trail” şi “Avoton” primesc deja feedback pozitiv de la clienţii noştri. Pe viitor, vom accelera lansările de viitoare generaţii ale acestei microarhitecturi cu consum redus de energie la un ritm anual”, a mai spus el.

Microarhitectura Silvermont oferă cea mai bună eficienţă performanţă-per-watt din industrie. Designul său oferă suport pentru un interval mai larg de operare şi permite variaţii reduse de performanţă şi eficienţă energetică. În baza unor măsurători standard, Silvermont oferă o performanţă de trei ori mai mare sau aceeaşi performanţă la un consum de energie de cinci ori mai mic faţă de actuala generaţie a gamei de procesoare Intel® Atom™1.

Silvermont: Microarhitectura de generaţie viitoare
Silvermont a fost creată şi optimizată cu procesul de fabricaţie pe 22nm cu ajutorul revoluţionarilor tranzistori 3-D Tri-gate. Cu ajutorul acestei tehnologii inovatoare, Intel poate aduce o creştere a performanţei şi îmbunătăţirea eficienţei energetice.
Alte elemente importante ale microarhitecturii Silvermont:
• un nou motor de execuţie out-of-order oferă cea mai bună performanţă single-threaded1
• o nouă arhitectură multi-core şi de sistem scalabilă până la 8 core-uri, ce oferă performanţe crescute pentru o mai mare lăţime de bandă, latenţe mai mici, suport out-of-order, pentru un sistem mai echilibrat şi mai sensibil
• noi instrucţiuni IA şi tehnologii ce îmbunătăţesc performanţa, virtualizarea şi managementul securităţii oferă suport pentru o gamă largă de produse. Aceste instrucţiuni construiesc pe suportul existent al Intel pentru 64 biţi şi pentru gama de software IA instalat
• capabilităţile îmbunătăţite de management al energiei includ noi tehnologii inteligente de burst, low power C states şi un interval mai larg de operare ce beneficiază de tranzistorii 3-D ai Intel. Suportul pentru tehnologia Intel® Burst 2.0 pentru single şi multi-core oferă un răspuns îmbunătăţit scalat pentru eficienţa energetică.

Prin designul şi optimizarea procesului de fabricaţie ne-am depăşit obiectivele pentru Silvermont”, a declarat Belli Kuttanna, Intel Fellow şi chief architect. „Beneficiind de punctele noastre forte în dezvoltarea microarhitecturilor şi de avansul în procesul de fabricaţie, am oferit un pachet tehnologic cu performanţe sporite şi o mai bună eficienţă energetică – toate acestea pe fondul unor frecvenţe crescute. Suntem mândri de această realizare şi credem că Silvermont va sta la baza unei game de SoC-uri Intel noi, cu consum redus”, a mai spus el.

Arhitectura pe spectrul de computing

Silvermont va servi ca fundaţie pentru o gamă de produse pe 22nm, aşteptate pe piaţă spre sfârşitul acestui an. Îmbunătăţirile la capitolul performanţă-per-watt aduse de noua microarhitectură vor oferi o diferenţă semnificativă şi un răspuns superior pentru dispozitivele create în jurul acestor produse.
Procesorul de tip SoC Intel „Bay Trail” va fi încorporat în tabletele ce urmează să fie lansate în perioada sărbătorilor 2013 şi va dubla performanţele de calcul ale generaţiei curente de tablete Intel1.
Graţie flexibilităţii Silvermont, variante ale platformei „Bay Trail” vor fi utilizate şi în alte segmente de piaţă, precum laptop-uri şi desktop-uri din segmentul entry, cu forme inovatoare. „Merrifield” este programat să fie livrat clienţilor la finalul anului. Va oferi performanţe crescute, o durată de viaţă a bateriei superioară faţă de actuala generaţie de produse2 şi va aduce suport pentru servicii personale, conexiuni ultra rapide pentru streaming Web şi protecţie sporită a datelor şi dispozitivelor.
Avoton” va oferi eficienţă energetică şi performanţă-per-watt de top pentru microservere2, stocare şi sarcini scalate în centrul de date. „Avoton” este cel de-al doilea procesor de tip SoC Intel® Atom™ din generaţia a doua care oferă capabilităţi full server necesare clienţilor, incluzând 64-biţi, corecţie cod, tehnologii de virtualizare Intel şi compatibilitate software. „Rangeley” este dedicat infrastructurii de reţea şi comunicaţii, în special routerelor entry şi mid-range, switch-urilor şi accesoriilor de securitate. Ambele produse sunt programate pentru a doua jumătate a acestui an.
În acelaşi timp, Intel oferă îmbunătăţiri revoluţionare pentru generaţia următoare a arhitecturii Haswell pe 22nm pentru procesoarele Intel® Core™, ce vor creşte performanţele PC la un consum mai mic de energie în cazul dispozitivelor inovatoare 2 în 1 şi a altor produse mobile disponibile spre finalul anului. Intel planifică să lărgească şi gamele de procesoare  Intel® Xeon® pe 22nm pentru centrele de date, oferind o mai bună performanţă-per-watt şi alte noi funcţii.
„Beneficiind de microarhitecturile Silvermont şi Haswell, Intel se poziţionează foarte bine pentru a oferi produse şi experienţe remarcabile pe întregul spectru de computing”, a declarat Perlmutter.