La momentul investiţiei, Apple se afla la numai câtiva pasi de faliment. Finanţarea, parte a unui acord mai amplu, a asigurat suficienţi bani şi spaţiu de manevră pentru ca Apple să-şi consolideze controlul asupra diviziei Mac şi să susţină astfel dezvoltarea iPod şi iTunes.

Compania a lansat iPhone şi iPad, produse care ulterior "vor răni de moarte industria PC-urilor, în timp ce Apple va anexa, într-un joc cu sumă zero, capitalizare de amploarea unor continente de la imperiul în declin al Microsoft", potrivit Bloomberg Businessweek.

Microsoft avea o valoare de piaţă de 556 miliarde de dolari în perioada de apogeu, din 2000. Acum, capitalizarea companiei se situează la 320 de miliarde de dolari. Apple valora mai puţin de 3 miliarde de dolari la momentul în care a acceptat ajutorul lui Bill Gates, iar în prezent a ajuns la 505 miliarde de dolari.

Investiţia a fost anunţată în cadrul unui "amplu acord de licenţiere", în care Microsoft, printre altele, promitea să dezvolte şi să livreze în continuare variante pentru platforma Mac ale unor programe, precum Office. La momentul respectiv, miscarea efectuata de Microsoft a părut inteligentă.

"Scopul nu era să obţină profit de pe urma investiţiei, ci să menţină viabil sistemul de operare al Apple, astfel încât autorităţile antitrsut să nu poată demonstra uşor un monopol al Microsoft. (...) Ca să fim cinstiţi, cine şi-ar fi putut imagina la momentul respectiv că Steve Jobs va schimba radical câteva industrii, nu numai afacerile profitabile ale Microsoft legate de PC-uri", a declarat directorul de investiţii al Ritholtz Wealth Management, Barry Ritholtz.

Deşi investiţia a părut genială, în prezent ar putea fi considerată drept cea mai costisitoare afacere din istoria modernă, depăşind pierderea comună de capitalizare de 286 miliarde de dolari înregistrată după fuziune de AOL-Time Warner, precum şi costurile din litigii şi pierderi ale Bank of America de pe urma preluării Countrywide.