Nu va duce in al saptelea cer, dar ghiceste automat etajul la care vreti sa mergeti. Intr-un interviu acordat Bloomberg TV, directorul Microsoft Research, Peter Lee, a prezentat, in linii mari, desigur, uluitorul proiect al „liftului inteligent”, la care lucreaza, in prezent, expertii firmei pe care o conduce.

Inteligenta artificiala reprezinta, „in acest moment, un domeniu foarte larg pentru investitii”, spune Peter Lee. „Se estimeaza ca, pe viitor, nu omul va indica ordinatorului ce actiune sa efectueze, ci ordinatorul va actiona spontan in locul lui”.

In cazul ascensorului inteligent, captorii plasatii in holul de asteptare observa comportamentul oamenilor. „In decurs de trei luni, explica Lee, sistemul a invatat sa citeasca mediul sau inconjurator si sa spuna sau

Echipele de experti au incheiat ulterior aceasta perioada de invatare si, „fara o programare deosebita, liftul nostru a fost capabil sa ghiceasca intentiile oamenilor si sa actioneze in locul lor”. Sa zicem ca, intr-o zi, va duceti sa luati masa cu un coleg. La ora pranzului, cand urcati in ascensor, tehnologia va va duce la etajul dorit, fara sa i-l indicati in prealabil.

O asemenea tehnologie reprezinta o amenintare la adresa vietii private? Nu, se grabeste sa raspunda Peter Lee. Fara indoiala, camerele de luat vederi sunt necesare pentru a filma persoanele in fata liftului, un lift care nu are insa vocatia de a recunoaste identitatea persoanelor care-l asteapta. El nu face altceva decat sa analizeze gesturile.

„Acest tip de sistem inligent trebuie, intr-un final, sa fie invatat sa inteleaga el insusi limitele pe care nu trebuie sa le depaseasca in materie de viata privata”, a adaugat Peter Lee, preocupat sa ofere asigurari in acest sens, pe fondul neincrederii generata de scandalul de spionaj iscat in jurul agentiei aemricane de securitate, NSA.

Ideea este ca ascensorul sa fie capabil sa discearna singur „ce este corect si ce este gresit”. Cercetatorul american a omis insa sa precizeze daca sistemul a efectuat o analiza a convorbirilor private, asa cum sugereaza exemplului pranzului. Oricum, aceasta tehnologie este inca departe de a intra in viata cotidiana. Dar Microsoft Research asigura ca vrea sa aprofundeze cercetarile sale si promite numeroase alte proiecte de inteligenta artificiala.