De mai bine de zece ani, in Madagascar nu s-a mai descoperit nimic. Pana cum. Doi cercetatori americani, Andrew Farke si Joseph Sertich, au anuntat ca au gasit o noua specie de dinozauri, Dahalokely Tokana. Animalul, descoperit nu departe de orasul Antsiranana, este mult mai mare decat o vaca si ar fi trait in urma cu 90 de milioane de ani.

Un detaliu care ar putea elucida veriga lipsa. De ce? In primul rand pentru ca nici un dinozaur atat de vechi nu a mai fost inregistrat in Madagascar. Cel mai „batran” ar avea, in opinia expertilor, 70 de milioane de ani.

Pe de alta parte, acum 90 de milioane de ani, Insula Madagascar nu se separase inca de India. Prin urmare, au estimat oamenii de stiinta, Dahalokely Tokana, care inseamna „micul bandit solitar” in limba malgasa, poate fi considerat stramos comun pentru mai multe specii de dinozauri de pe cele doua maluri.

Sapaturile continua inca, pana in prezent fiind scoase la lumina numai cateva elemente din scheletul nolui venit, printre care mai multe vertebre, toate insa foarte utile pentru identicarea speciei. Dar, s-au grabit oamenii de stiinta sa ofere detalii, pe care, de altfel, le-au publicat in revista Plos One, aceste vertebre prezinta trasaturi apropiate altor specii cunoscute, dar si o serie de caracteristici niciodata observate.

Astfel, a fost schitat primul „portret-robot” al animalului. Pe scurt, este vorba de un biped dotat cu doua membre superioare mai scute si, probabil, destinate sa culeaga roade. In ceea ce priveste dimensiunile, „Micul bandit solitar” nu a masurat mai mult de patru metri si nu a depasit cu mult inaltimea unui om.