"Micul românesc este salvat. Nu este niciun fel de problemă. Cu ajutorul sectorului, care s-a mobilizat foarte bine, eu cred că am reuşit să facem un lucru foarte important. Sigur, mai sunt câteva zile până când aşteptăm şi o decizie europeană în acest sens, dar de la 1 ianuarie, când a intrat în vigoare regulamentul european, micul românesc se produce în continuare. Va exista în regulamentul european o excepţie pentru ingredientele care se regăsesc în micul românesc. Pe de o parte. Procesul acesta va fi mai lung şi cred că României nu i se va declanşa un proces de infringement. Pe de altă parte, însă, Asociaţia - înţeleg că deja s-au constituit, au făcut o asociaţie - va începe să parcurgă procesul de atestare a produsului ca fiind tradiţional românesc, un proces care va dura în jur de trei luni, şi după acea nu cred că va mai fi niciun fel de problemă", a afirmat Daniel Constantin.

Până atunci, micul românesc poate fi produs în baza unui acord care a fost generat de Asociaţia Română a Cărnii, semnat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Ministerul Sănătăţii şi ANSVSA."Este un acord pe plan intern, dar care a fost adus şi la cunoştinţa Comisiei Europene. La Comisia Europeană s-a făcut deja o solicitare în acest sens încă dinainte de 1 iunie, iar la reuniunea care va fi pe 6 sau pe 7 iunie, probabil, că va fi şi o decizie în acest sens", a subliniat şeful de la Agricultură.

La începutul lunii mai, Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg, a declarat că folosirea bicarbonatului de sodiu sau E 500 în reţeta mititeilor de către industria cărnii din România pare acceptabilă, dar procedurile vor trebui respectate. ''Bicarbonatul de sodiu sau E 500 nu este şi nu a fost niciodată autorizat în prepararea cărnii, inclusiv în cazul 'mititeilor'. În noua listă a aditivilor alimentari pentru UE, folosirea autorizată a acestora este prezentată în conformitate cu categoriile de alimente la care ei pot fi adăugaţi. Noua listă este bazată pe autorizaţiile acordate în conformitate cu vechile directive şi va intra în vigoare de la 1 iunie'', a adăugat Frederic Vincent.

''Dacă industria cărnii foloseşte aditivi, care sunt esenţiali pentru ei (mititei - n.r.), este necesară depunerea unei cereri de autorizare. Folosirea aditivilor este analizată de la caz la caz şi dacă aceasta respectă condiţiile prevăzute în legislaţia privind aditivii alimentari, Comisia Europeană va propune autorizarea lor. În cazul concret al folosirii E 500 în 'mititei', folosirea aditivilor în acest produs tradiţional pare acceptabilă, dar procedurile vor trebui respectate'', a mai precizat purtătorul de cuvânt al executivului comunitar.