"Suntem in razboi cu Ucraina. La modul cel mai concret posibil. Trimitem acolo soldati si tehnica miliara. Ucrainenii se lupta bine, dar cedeaza teren. Desigur, fortele sunt inegale", a scris fostul om de afaceri pe pagina sa oficiala.

Puterea de la Kremlin, continua el, "minte fara incetare, asa cum a mintit in anii 1980 in legatura cu Afganistanul si in 1990 in legatura cu Cecenia. Astazi minte in privinta Ucrainei. Iar noi ne inmormantam prienteii si rudele, fostii colegi care lupta de ambele parti si care se omoara unii pe ceilalti nu pentru ca asa vor, ci pentru ca o putere imbatranita are nevoie de sange".

"Eu nu mai vreau sa tac!"

In opinia lui Hodorkovski, cetatenii ar fi putut si mai pot opri toate astea: "Este suficient sa iasa in strada si sa ameninte cu greva. Puterea va ceda imediat, pentru ca e fricoasa. Dar nu, noi ne prefacem ca inca mai credem. Si plangem la inmormantari", subliniaza Hodorkovski in postarea sa. Si incheie: "Eu nu mai veau sa tac!".

De la eliberarea din inchisoare, in decembrie anul trecut, Hodorkovski, aflat acum in Elvetia impreuna cu familia, a criticat in repetate randuri Kremlinul, dar niciodata pe un ton atat de vehement. Practic, afirmatiile lui de joi marcheaza revenirea in marea politica. Are voie: interdictiile impuse de regimul eliberarii conditionate expira la sfarsitul acestei luni.

E adevarat, Hodorkovski nu poate veni la Moscova de teama ca va fi retinut, dar va fi, totusi, prezent gratie tehnologiei video. "Este mai mult decat evident ca Hodorkovski revine in politica: discursul lui, la inceput pasnic si impaciuitor, a devenit aspru si neiertator", a comentat analistul rus Konstantin Kalacev. "In calitatea lui de personalitate cu putere de influenta si care mizeaza pe un anume auditoriu, el nu putea ignora tema Ucrainei", a continuat el.

O greseala capitala

Intr-adevar, criza din Ucraina, sanctiunile occidentale si pericolul unei prabusiri dramatice a economiei ruse alcatuiesc contextul perfect pentru o revenire in marea politica. Potrivit sondajelor de opinie realizate la scurt timp dupa eliberarea lui Hodorkovski prin decret al presedintelui Vladimir Putin, intr-un gest absolut surprinzator, numai 14% s-au declarat nemultumiti de hotararea liderului de la Kremlin. Altfel spus, cei 10 ani de detentie nu numai ca nu au stirbit popularitatea fostului oligarh, dar au sporit-o.

"Este bine ca Hodorkovski se intoarce. Nu stiu ce vrea el sa dezvaluie, dar revenirea lui va insufleti dezbaterile politice din Rusia", va crea o alternativa, fie ea si aparenta, a dat de inteleg expertul Gleb Pavlovski, unul dintre fostii consilieri ai Kremlinui, care a lucrat mai bine de patru ani la formarea actualei structuri a puterii.

Poate fi privit Hodorkovski drept un posibil succesor la presedintia Rusiei? In momentul de fata este prematur. Un lucru este insa cert: fostul om de afaceri va juca un rol important in viitorul apropiat. Poate va fi pregatit pentru a-i lua locul lui Vladimir Putin, a carui prezenta la Kremlin a devenit, cel putin pentru Occident, absolut nedorita. Desigur, strainatatea nu poate dicta si impune, dar poate directiona evolutia lucrurilor.

Daca SUA si UE vor adopta noi sanctiuni impotriva Moscovei, dupa ce Ucraina a acuzat Rusia de interventie militara directa, economia rusa se va deteriora in mod catastrofal, afectand drastic nivelul de trai al populatiei. In aceste conditii, orice mica demonstratie de protest poate genera intr-o adevarata revolta. Cu alte cuvinte, atat Occidentul, cat si Rusia au nevoie de un plan B, de urgenta, care s-ar putea numi Mihail Hodorkovski.

"A-l da jos, pur si simplu, pe Putin, nu este o solutie pentru nimeni, mai ales pentru SUA. Americanii nu se joaca, nu improvizeaza si nu au nevoie de un vacuum de putere in acest spatiu urias de la granitele, cand orice greseala, orice gest necugetat, iar rusii sunt specialisti in asa ceva, ar insemna dezastru", crede Pavlovski.