Intervievat de Le Monde, Hodorkovski a spus ca, daca pentru a iesi din starea de criza si pentru promovarea reformei constitutionale, prezenta lui la Kremlin va fi benefica, este pregatit sa candideze.

"Nu mi-am propus asa ceva. Nu m-a interesat un viitor de presedinte in perioada cand tara mea se dezvolta normal. Dar daca pentru a iesi din starea de criza si pentru a angaja o ampla si necesara reforma constitutionala, adica, printre altele, redistribuirea puterii prezidentiale in favoarea justitiei, a parlamentului si societatii civile, sunt gata sa-mi asum aceasta misiune", a precizat Hodorkovski.

Purtatorul de cuvant al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov,  a refuzat sa comenteze vorbele fostului om de afaceri, candva un apropiat al presedintelui Vladimir Putin. Poate Hodorkovski sa candideze, avand in vedere ca el a fost eliberat inainte de termen, dupa 10 ani de detentie, in decembrie anul trecut? Nu in urmatorii 10 ani, conform legislatiei in vigoare in Rusia.

Ce vrea, in acest caz, Hodorkovski? Explica in interviu acordat cotidianului rus Vedomosti, din care rezultat ca, prin intermediul organizatiei "Rusia deschisa", el va pregati, de fapt, viitoarea opozitie din Rusia. "Principala mea misiune este de a obtine ca in stabilirea politicii noastre europene, un rol major sa fie jucat de societatea civila", a declarat fostul patron al companiei petroliere IUKOS.

"Oamenii trebuie sa inteleaga: din punct de vedere politic, sistemul sufera de o singura boala grava, legitimitatea lui. Alegerile. Numai participand la vot, la lupta electorala, societatea va determina puterea sa reactioneze si sa o asculte. Chiar daca alegerile au devenit un fel de fictiune. Puterea nu-si poate permite ca oamenii sa vada in alegeri o simpla fictiune", crede Hodorkovski. 

"Urmatoarele alegeri legislative sunt peste doi ani. Este timp de pregatire. Cu cat vom fi mai destepti si mai puternici, cu atat regimul va fi nevoit sa tina cont de interesele oamenilor", a adaugat el.

"Nu voi sta linistit!"

Intrebat cum va functiona intregul mecanism, Hodorkovski a precizat ca "Rusia deschisa" reprezinta "un instrument de cooperare - conferinte, seminare, intalniri, platforme online, etc - absolut independent de stat". In plus, a enumerat fostul oligarh, "vom coopta specialisti care au solutii alternative pentru dezvoltarea tarii, vom crea un mecanism de colectare de bani pentru realizarea diferitelor proiecte. Un mecanism protejat fata de orice amestec nedorit", a subliniat Hodorkovski.

De asemenea, a mentionat el, "vom asigura locuri de munca pentru oamenii carora le pasa de soarta tarii. Un fel de opozitie virtuala?, a cerut amanunte jurnalistul de la Vedosmosti. Nu, a raspuns interlocutorul sau. "O opozitie cat se poate de reala".

In ceea ce-l priveste, Hodorkovski a declarat, inainte de toate ca, in momentul deportarii sale in Germania, el le-a atras atentia oamenilor care l-au insotit, ca "nu voi sta linistit". Pe de alta parte, a continuat el, "am promis ca nu voi avea pretentii asupra fostelor active IUKOS si ca nu voi fi interesat de politica. Intr-adevar, nu sunt interesat de politica".

"Pentru mine, politica echivaleaza cu dorinta de a obtine putere. Daca visez la functie in stat? Nu. Din acest punct de vedere reprezint un aliat confortabil pentru alte forte politice, pentru ca ele inteleg foarte bine ca, daca va apare sansa unei coalitii, eu nu voi revendica nici o functie", a subliniat Hodorkovski in interviul pentru Vedomosti.